Vredesduif met olijftak in snavel.

Petten en Almelo

25-3-2014 Petten/Almelo - In het kader van de NSS nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.

 

Vandaag brachten verschillende internationale delegaties die aanwezig  zijn in het kader van de NSS-top in Den Haag een bezoek aan het  Noord-Hollandse Petten waar in de duinen de kernreactor van NRG  (Nuclear Research and consultancy Group) gevestigd is. Een groep van  circa dertig milieu-activisten, die streven naar sluiting van de  reactor, hadden het plan opgevat de toegang tot NRG te blokkeren, maar  de geheime actie bleek te zijn uitgelekt.

 

Op het moment dat de touringcar met activisten vanochtend vroeg arriveerde, reed de politie de bus klem. Desondanks bleken de inzittenden in staat de eerste linie agenten die de activisten probeerden tegen te houden te doorbreken, op weg naar het toegangshek.  De afstand daar naartoe was dermate groot, dat men niet kon  verhinderen dat de bus met delegatieleden reeds het beveiligde terrein  opreed, afgeschermd door een groot kordon van agenten.

 

pettenDe activisten werden gesommeerd zich te verwijderen, maar die gaven daar geen gehoor aan. Men ging, met de armen ingehaakt, demonstratief  op de grond zitten. ME'ers trokken de actievoerders een voor een los,  waarna men de gereed staande ME-busjes werd binnengesleept. Vervolgens  was het wachten op een grotere politiebus, die de 28 arrestanten naar  het politiebureau in Hoofddorp vervoerde. Rond zeven uur vanavond zijn de meeste arrestanten vrijgelaten, vier blijven in voorlopige  hechtenis omdat ze zich weigeren te identificeren.

 

De burgemeester van Petten had in het uitgevaardigde noodbevel, waardoor de groep vreedzame actievoerders aangehouden kon worden,
vermeld dat hij 'uit betrouwbare bron is geattendeerd op het feit dat  deze excursie door een groep actievoerders mogelijk verstoord zal gaan  worden' en dat 'deze verstoring maakt dat ernstige vrees bestaat voor  het ontstaan van de schending van de openbare orde, dan wel het  ontstaan van oproerige beweging, dan wel van ernstige wanordelijkheden.'

 

In een persbericht stellen de milieu-activisten zich niet enkel te keren tegen kernenergie, maar meer in het bijzonder tegen het feit dat  de delegatieleden die Petten bezochten, deelnemen aan de Nuclear  Industry Summit (NIS), die vandaag en gisteren werd gehouden in de  Beurs van Berlage in Amsterdam. Deze nucleaire bijeenkomst maakt deel  uit van de NSS. Deelnemers aan de NIS hebben ook de centrale opslag  voor radioactief afval in Vlissingen-Oost, de  uraniumverrijkingsfabriek in Almelo en de onderzoeksreactor in Delft  bezocht.

 

"Terwijl in Den Haag de politici praten over vermindering van nucleaire materialen en het tegengaan van de verspreiding van nucleaire technologie, hebben in Amsterdam de CEO's van de belangrijkste kernenergiebedrijven plannen gemaakt voor de verdere verspreiding van die materialen en technologie", zo laat Stop Nucleaire Handel weten.

 

In Almelo ging het er vanochtend een stuk gemoedelijker aan toe. Een handjevol demonstranten hield een stil protest bij Urenco. Voor de  toegang van de uraniumverrijkingsfabriek stonden tien tegenstanders,  die spandoeken ophielden. Ook deze was gericht tegen de komst van een internationale delegatie die zich in Almelo op de hoogte liet stellen  over de werkzaamheden van de uraniumfabriek. Het protest maakte geen  indruk op de delegatie die in een bus arriveerde en direct het  afgesloten terrein op werd gedirigeerd.

 

Bron: Ravage-webzine

 

25-3-2014