Vredesduif met olijftak in snavel.

Italiaanse Vredescaravaan

5-10-2022 Deze week kwam de vierde Vredescaravaan vanuit Italië aan in Oekraïne. Het konvooi is een initiatief van 175 Italiaanse katholieke en seculiere organisaties. De nadruk lag weer op de levering van hulpgoederen, maar deze keer werden Oekraïne en Rusland ook nadrukkelijk opgeroepen om het recht op gewetensbezwaren te erkennen.

 

Het project krijgt nadrukkelijk de steun van organisaties zoals Pax Christi Italië, maar evenzeer van verschillende Italiaanse bisdommen.

 

Net zoals bij de vorige drie edities lag de nadruk op het leveren van voedsel, medicijnen en dekens en het versterken van de samenwerking met lokale Oekraïense organisaties. Maar volgens Don Renato Sacco van Pax Christi werden Oekraïne en Rusland deze keer nadrukkelijk opgeroepen om het recht op gewetensbezwaren te erkennen. Hij verwijst naar enkele geweldloze verenigingen die in Oekraïne actief zijn en het feit dat zowel Oekraïne als Rusland gewetensbezwaren hebben veroordeeld omdat zij weigeren om mee te vechten in dit conflict. Deze mensen worden in sommige gevallen beschouwd als verraders die niet van hun vaderland houden. Maar net als in Italië is er zowel in Oekraïne als Rusland een wet die gewetensbezwaren erkent. Wij vragen dat dit recht wordt gehandhaafd.

Bron: Vatican News