Vredesduif met olijftak in snavel.

Moeilijke vragen

9-2-2023 Hoe stoppen we het oorlogsgeweld in OekraÔne? Wel of niet wapens leveren? Wel of niet vrezen voor (nucleaire) escalatie? Samen met de Hollanditis Podcast organiseert Stop Wapenhandel een discussie op het 2Dh5 festival in Amsterdam. Zaterdag 25 februari 11:30 - 12:45. Locatie: Ru Parť, Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam.

 

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Russische legers OekraÔne binnenvielen. Een dag later organiseren Stop Wapenhandel en de Hollanditis Podcast een discussie. Binnen links is geen gezamenlijke visie, maar wel een gezamenlijke vraag: Hoe helpen we de OekraÔeners zich te verdedigen tegen het Russisch imperialisme zonder het militarisme in het westen te versterken?

Wel of niet wapens leveren? Wel of niet vrezen voor (nucleaire) escalatie? Wat te denken van oproepen tot onderhandelen, onder meer vanuit niet-westerse landen die hongersnood vrezen? Over een aantal dingen kunnen we het (misschien) eens zijn:

* Het enige officiŽle antwoord op de Russische agressie is een militair antwoord. Er zijn geen pogingen het conflict op andere manieren te beŽindigen. Nederland en NAVO-landen leveren steeds meer steeds zwaardere wapens aan OekraÔne zonder politieke strategie of diplomatieke doelen. Voor de OekraÔners gaat deze oorlog om OekraÔne, voor het westen lijkt de oorlog meer te gaan over het herbevestigen van de militaire superioriteit van de NAVO. Het idee overheerst dat

* OekraÔne deze oorlog snel zal winnen, maar of dat zo is en hoeveel doden dat nog zal kosten is de vraag.
Militaire budgetten in westerse landen worden enorm opgeschroefd. Een bovengemiddeld deel van het geld is bestemd voor de aanschaf van nieuwe wapens. De Russische dreiging wordt als argument aangevoerd, terwijl westerse militaire budgetten vele malen hoger zijn dan de Russische. Poetin's troepen kunnen veel ellende aanrichten in kleine buurstaten maar zijn geen bedreiging voor NAVO-landen, ondanks de historisch gezien begrijpelijke angst in de Baltische staten.

* De wapenindustrie krijgt een enorme boost en aandeelhouders cashen. Er is een proces gaande voor versterking, financiering en (internationale) positionering van de Nederlandse 'Defensie Technologische & IndustriŽle Basis' door het ministerie van Defensie in nauw overleg met wapenbedrijven. Regels over wapenexport worden op alle mogelijke manieren ondergraven. Vanuit de krijgsmacht en de politiek wordt druk gelegd op financiŽle instellingen om het beleid van ethisch investeren (niet investeren in wapenindustrie) terug te draaien.

Hoe stoppen we imperialistisch oorlogsgeweld? Op 2.Dh5 wordt een Hollanditis podcast gepresenteerd waarin we op zoek gaan naar antwoorden.

Meer info en aanmelden

Bron: Stop Wapenhandel