Vredesduif met olijftak in snavel.

Politieke oplossing Oekra´ne?

5-12-2023 Voor de oorlog weigerde de NAVO politieke onderhandelingen met Rusland over Oekra´ne. En aan het begin van de oorlog verscheurde de NAVO een akkoord tussen Oekra´ne en Rusland over vrede en neutraliteit van Oekra´ne. De NAVO koos voor een militaire strategie. Honderdduizenden zinloze doden en gewonden verder, zit de oorlog in een impasse. En is er, zoals gewoonlijk, alleen een politieke uitweg.

 

Oorlog in Oekra´ne zit in impasse. Wat nu?

De oorlog in Oekra´ne zit in een impasse, constateerde de hoogste Oekra´ense militair Valerii Zaluzhnyi kortgeleden. Ludo de Brabander van de Belgische vredesorganisatie Vrede vzw vraagt zich af: Wat nu?

á

Ondanks massale wapenleveringen van de Verenigde Staten en Europese landen, loopt het tegenoffensief tegen het Russische leger vast. "Net als in de eerste wereldoorlog hebben we het technologisch niveau bereikt dat ons in een impasse brengt," zei Zaluzhnyi. Hij voegde eraan toe dat er hoogstwaarschijnlijk geen militaire doorbraak zal komen. Het enige dat de langdurige gevechten hebben opgeleverd, zijn talloze gesneuvelde en verminkte soldaten.

á

De aantallen doden en gewonden zijn zo groot dat het voor Oekra´ne moeilijk is het leger op sterkte te houden. De 44 miljard dollar Amerikaanse en 26 miljard euro Europese steun zijn niet genoeg om het Russische leger terug te dringen. Ook het verzwakken van Rusland, een Amerikaanse en Europese doelstelling van de oorlog, zijn onvoldoende gelukt. Het laatste halfjaar verandert er weinig aan het oorlogsfront, behalve het aantal doden, gewonden en getraumatiseerden.

á

Intussen lijkt er achter de schermen druk diplomatiek verkeer tussen de Verenigde Staten, Europa en Oekra´ne om na te denken over politieke onderhandelingen met Rusland.

á

Lees het hele artikel van Ludo de Brabander op de website van Vrede vzw.

Bron: Vrede vzw