Vredesduif met olijftak in snavel.

Veiligheidsovereenkomst

28-2-2024 Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot, minister van Defensie Ollongren en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Van Leeuwen, allen demissionair, hebben aangekondigd dat Nederland een 10-jarige veiligheidsovereenkomst met Oekra´ne sluit. Wat staat daarin? Op rijksoverheid.nl en op defensie.nl staat het niet. En niemand vraagt ernaar.

 

'Staat van de oorlog in Europa'
Op 23 februari stuurde de regering de brief 'Staat van de oorlog in Europa' naar de Tweede Kamer. 'Binnenkort zal Nederland een bilaterale veiligheidsovereenkomst met Oekra´ne tekenen', staat daarin. 'Met deze veiligheidsovereenkomst maakt Nederland duidelijk dat het Oekra´ne tenminste de komende tien jaar zal blijven steunen.' 'De focus in deze politiek bindende veiligheidsovereenkomst ligt op samenwerking op het vlak van veiligheid, waaronder militaire steun voor de middellange en lange termijn, samenwerking voor het verstevigen van de defensie-industrie, het vergroten van de (cyber)weerbaarheid van Oekra´ne en het versterken van de interoperabiliteit van het Oekra´ense leger met de NAVO.'

á

Wat spreken we af?
De vraag is: wat spreekt Nederland precies af met Oekra´ne? Welke concrete afspraken staan er in de 10-jarige veiligheidsovereenkomst? Niemand die het weet of zegt. Op rijksoverheid.nl staat het niet. Op defensie.nl staat het niet. En minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot zegt er niets over in het discussieprogramma Buitenhof op zondag 25 februari. Waarom niet?

á

Niemand die ernaar vraagt
Is het al opmerkelijk dat de regering niet zegt wat erin staat, nog opmerkelijker is dat niemand ernaar vraagt. Tweede Kamerleden vragen er niet naar. Deskundigen als Rob de Wijk en Arend Jan Boekestijn vragen er niet naar. Journalisten vragen er niet naar. Ook journalist en presentator Maaike Schoon van Buitenhof vraagt minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot er niet naar. Waarom niet?

á

Waarom niet?
Op een dag zal de oorlog tussen Rusland en de NAVO in Oekra´ne aan de onderhandelingstafel eindigen met handtekeningen onder een tekst. In die tekst zullen ook dingen staan die deskundigen een veiligheidsarchitectuur voor Europa noemen. Alle Europese landen, Oekra´ne en Rusland incluis, zullen dan afspraken willen maken over veiligheid en vrede in Europa. In dat licht is het belangrijk wat Nederland nu afspreekt met Oekra´ne. Zijn de afspraken gericht op een toekomstige duurzame vrede in Europa? Of zijn de afspraken een stok tussen de spaken van een duurzame vrede? Gaan we er met gestrekt militair been in?

á

Waarom is de regering hierover niet duidelijk? En waarom vraagt niemand hiernaar?

Bron: Rijksoverheid