29-2-2024 Donderdag 22 februari was er in Brussel een debat over de vraag 'Naar het einde van de oorlog in Oekraïne?' Vijf deskundigen waren het erover eens dat de oorlog alleen kan stoppen via onderhandelingen. Onderhandelingen blijven uit zolang de VS en Rusland voordelen zien in militair geweld. Nemen de nadelen toe, dan kunnen ze gaan onderhandelen over de veiligheidssituatie en machtsbalans in Europa.
'Naar het einde van de oorlog in Oekraïne?'
Donderdag 22 februari organiseerde de Louis Paul Boonkring in Brussel een debatavond over de vraag 'Naar het einde van de oorlog in Oekraïne?' Vijf deskundigen spraken met elkaar en waren het over een aantal dingen eens met elkaar:
- Gie Goris, oud-hoofdredacteur MO* Magazine leidde het gesprek.
- Tom Sauer, hoogleraar internationale politiek Universiteit van Antwerpen.
- Fiel Vanthemsche, adjunct permanent vertegenwoordiger van België bij de NAVO.
- Sven Biscop, hoogleraar Instituut voor Internationale en Europese Studies Gent.
- Ludo De Brabander, woordvoerder Vrede vzw.
Uitbreiding NAVO 'vergissing'
De sprekers waren het eens met secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO dat de uitbreiding van de NAVO richting Rusland de aanleiding voor de oorlog was. Na de belofte van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker onmiddellijk na de val van de Berlijnse muur dat de NAVO 'not one inch' naar het oosten zou uitbreiden, is dit toch gebeurd. De VS en Europa hadden kunnen inzien dat deze 'vergissing' een gevaarlijke provocatie was. Net zoals de roekeloze Amerikaanse en West-Europese betrokkenheid bij de Maidan-staatsgreep in 2014.
Hoe verder?
Op dit moment is er een situatie waarin beide partijen voordelen zien in militair geweld. De Amerikanen denken dat voortdurend militair geweld Rusland zal verzwakken. De Russen denken dat voortdurend militair geweld loont. Tegelijkertijd heeft een voortdurende oorlog nadelen voor de verschillende partijen en zijn er aanwijzingen dat partijen openstaan voor politieke onderhandelingen.
Bron: Vredesbeweging Pais