Vredesduif met olijftak in snavel.

Veiligheidsovereenkomst

5-3-2024 Vrijdag 1 maart ondertekenden minister-president Rutte en president Zelensky in Kharkiv een 10-jarige veiligheidsovereenkomst. Tot het moment van ondertekenen wist niemand wat erin stond, ook de Tweede Kamer niet. Nu blijkt dat Nederland de overeenkomst binnen 3 maanden kan stoppen. Wat een beschamende en zielige vertoning. Misleiding. En ook geen enkele visie op het stoppen van de killing fields.

 

Misleidend en pathetisch
Op 28 februari schreef VredesNieuws dat Nederland op het punt stond een 10-jarige veiligheidsovereenkomst te tekenen met Oekraïne. Dat niemand wist wat daarin stond, ook de Tweede Kamer niet. En dat ook niemand vroeg wat erin stond, Kamerleden niet, journalisten niet. Nu blijkt dat Nederland de overeenkomst na 3 maanden kan stoppen.

 

Misleiding?
Stel je neemt een lening bij een bank, bijvoorbeeld om je huis te isoleren. En de bank zegt dat de rente voor je lening 10 jaar gelijk blijft. Maar in de kleine lettertjes staat dat de bank de rente na 3 maanden kan veranderen. Wat zou de rechter daarvan zeggen? Precies, de rechter zou zeggen dat dat misleiding is. De regering misleidt de Tweede Kamer en de Nederlandse bevolking door te vertellen dat zij een 10-jarige veiligheidsovereenkomst sluit met Oekraïne.

 

Pathetisch?
Deze gang van zaken is niet alleen misleidend. Het is ook een zielige vertoning. Waarom? In de brief waarin de regering de veiligheidsovereenkomst na de ondertekening in Kharkiv aanbiedt aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie: 'Naast deze veiligheidsovereenkomst, blijft het kabinet zich ten slotte onverminderd inzetten voor urgente militaire steun aan Oekraïne.' En ze kondigen aan Tsjechische artilleriegranaten te leveren plus een aantal rubberen opblaasboten. Waarvoor? Om een uitputtingsoorlog te rekken, waarin dagelijks honderden, soms duizenden, Oekraïense en Russische soldaten sneuvelen of gewond raken. Met maar één perspectief: morgen nog meer doden en gewonden en overmorgen nog meer.

 

Geen woord over de enige zinnige weg uit een uitputtingsoorlog: diplomatieke gesprekken.

Bron: Rijksoverheid