Vredesduif met olijftak in snavel.

Meer escalatie Oekra´ne-oorlog

11-6-2024 De oorlog in Oekra´ne escaleert verder. Oekra´ne gaat een deel van de F16's in NAVO-landen parkeren om Russische aanvallen op het kernwapenvliegtuig te voorkomen. Terwijl Rusland heeft gezegd F16's overal te kunnen aanvallen. En Rusland stuurt oorlogsschepen en onderzeeŰrs naar de Cara´ben voor een oefening. De eerste schepen bereiken deze week Havanna op Cuba, minder dan 200 kilometer van de VS.

 

Escalatie Oekra´ne-oorlog gaat verder
Nederland, BelgiŰ, Denemarken en Noorwegen leveren F16's aan Oekra´ne. Na de Russische aankondiging de vliegtuigen te zullen vernietigen, zei Oekra´ne een deel van de F16's in NAVO-landen te gaan parkeren om dat te voorkomen. Dan kan de situatie ontstaan dat een F16, die een kernwapen kan vervoeren, uit een NAVO-land opstijgt richting Rusland. En dat Rusland in het ongewisse is of hier sprake is van het begin van een nucleaire aanval.

á

Russische oorlogsschepen naar de Cara´ben
Ondertussen plant Rusland een militaire oefening in de Cara´bische Zee. Deze week komen drie oorlogsschepen en een onderzeeŰr aan in Havanna op Cuba, minder dan 200 kilometer van Florida.

á

'Het is duidelijk dat zij hiermee hun ongenoegen uiten over wat we voor Oekra´ne doen,' zei John Kirby, woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis tegen CBS News. 'Dus we gaan het in de gaten houden, het is niet onverwacht. Maar we verwachten niet dat er enige onmiddellijke dreiging of Řberhaupt enige dreiging zal zijn, eerlijk gezegd, voor de Amerikaanse nationale veiligheid in de regio.'

Bron: CBS News