Vredesduif met olijftak in snavel.

Escalate to de-escalate?

7-10-2024 President Zelensky realiseert zich dat de oorlog in zijn land alleen kan stoppen aan de onderhandelingstafel. Daarom werkt hij aan een vredesplan. Hij noemt zijn vredesplan het overwinningsplan. De details van het plan zijn geheim, maar de kern is dat hij wil dat de NAVO Rusland met langeafstandsraketten naar de onderhandelingstafel bombardeert. Dat is een slecht idee, zegt Amerikaans onderzoek.

 

'Escaleren om te de-escaleren met kernwapens: onderzoek toont aan dat het een bijzonder slecht idee is'
Daniel Post, een militaire professor van de afdeling Strategie en Beleid van het US Naval War College, schrijft in het Bulletin of the Atomic Scientists over de bij militairen populaire escaleren om te de-escaleren-strategie.

 

Hoe werkt escaleren om te de-escaleren in theorie?
Post definieert de strategie als volgt: 'Escaleren om te de-escaleren is gebaseerd op het idee dat de andere partij het conflict als te kostbaar gaat zien om door te gaan op het nieuwe, potentieel hogere niveau van geweld. Het doel van escalatie is niet om de vijand volledig uit te schakelen of te verslaan, maar om de tegenstander te dwingen om te besluiten het conflict te beëindigen - op voorwaarden die door de escalerende staat zijn gesteld.' Dit is precies de kern van Zelensky's overwinningsplan.

 

Maar, schrijft Post, hoe aantrekkelijk de strategie ook lijkt, de kans op succes van de strategie wordt overschaduwd door de kans op falen ervan. En dat ligt eraan dat de ontvanger van de escalatie zich mogelijk niet gedraagt zoals de theorie voorspelt. Met andere woorden, dat de ontvanger van de escalatie ook gaat escaleren, in plaats van te de-escaleren zoals de bedoeling is.

 

Twee soorten onderzoek
Post heeft twee soorten onderzoek gedaan. In het eerste onderzoek enquêteerde hij een groot aantal Amerikaanse militairen. Daaruit bleek dat maar 7% van de militairen zou de-escaleren na een escalatie van de tegenstander.

 

In het tweede onderzoek testte hij de strategie in 55 verschillende geavanceerde crisis- en oorlogssimulaties. Slechts in 10% van de gevallen was de-escalatie de uitkomst van de simulaties.

 

Conclusie
Post concludeert dan ook: 'Iedereen die zich zorgen maakt over een kernoorlog zou goed moeten letten op oproepen voor nucleaire escalatie om te de-escaleren. Of zelfs conventionele escalatie tegen een kernmacht. De logica van zo'n strategie is gebrekkig.' Sterker, schrijft hij, als beide partijen een escaleren om te de-escaleren-strategie voeren, is de logische uitkomst een eindeloze escalatie.

Bron: Bulletin of the Atomic Scientists