Vredesduif met olijftak in snavel.

Amerikanen in Oekra´ense leger

31-8-2014 Het is geen geheim dat er in Oekra´ne Russen vechten aan de kant van de rebellen. Dat er Amerikanen vechten in het Oekra´ense leger is minder bekend. Het zouden huurlingen zijn in dienst van het Amerikaanse bedrijf Academi, het vroeger Blackwater.

 

Een opvallend bericht in de krant De Morgen van 29 augustus jl. Amerikaanse huurlingen zouden meevechten aan de zijde van het Oekra´nse leger. Duitse kranten haalden die informatie bij de Duitse Inlichtingendienst.

á

Momenteel zouden zo'n vierhonderd Amerikaanse strijders actief zijn binnen het Oekra´nse leger. Deze strijders zijn geen officiŰle Amerikaanse militairen. Het zijn huurlingen die in dienst zijn van een privaat Amerikaans bedrijf, genaamd Academi.

á

Academi is geen onbesproken bedrijf. Vroeger opereerde het onder de naam Blackwater. In Afghanistan en Irak werd militair personeel van Blackwater ingezet door de Amerikanen. Blackwater maakte zich toen schuldig aan misbruiken en is verantwoordelijk voor de dood van burgers in de regio.

á

De leden van Academi zijn vooral acief in het Oosten van Oekra´ne. Daar begeleiden ze acties tegen pro-Russische milities.

Bron: www.dewereldmorgen.be