Vredesduif met olijftak in snavel.

Wapenexportcontrole Oekra´ne

1-4-2016 Europa kan nu al een positieve rol spelen bij het versterken van controle op wapenexport vanuit de Oekra´ne, als het land zich liŰert aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Daarvoor hoeft de Oekra´ne geen EU-lid te zijn. Ook het Associatieverdrag is daarvoor niet nodig. Tot die conclusie komt Stop Wapenhandel in het vandaag gepubliceerde rapport: Wapenexportcontrole in de Oekra´ne.

 

Omdat de wapenexportregels van de Oekra´ne veel lijken op die van de EU is het betrekkelijk eenvoudig voor het land om zich te liŰren aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport.

á

Oekra´ne staat sinds zijn onafhankelijkheid in de top-tien van grootste wapenexporteurs. Door de breuk met Rusland is het land een grote afzetmarkt voor wapens kwijt; een derde van zijn export ging naar Rusland. De wapenindustrie verkeert nu in transitie. Het land heeft een reputatie in het schenden van wapenembargo's. Op papier is de wapenexport van de Oekra´ne goed geregeld, maar uitvoering wordt gehinderd door corruptie en gebrek aan onafhankelijke controle.

á

Net als bijvoorbeeld Noorwegen en BosniŰ zou Oekra´ne zich kunnen liŰren aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Daarmee zou het deel gaan uitmaken van een systeem waarbij landen elkaar 'de maat nemen' bij uitvoering van de wapenexportregels. Hoewel het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport nog veel tekortkomingen kent, zouden illegale export en corruptie op deze manier sneller aan het licht kunnen komen.

á

Het rapport Wapenexportcontrole in de Oekra´ne is te vinden op www.stopwapenhandel.org

Bron: Stop Wapenhandel