Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesonderhandelingen?

4-7-2024 Na twee en een half jaar oorlog, honderdduizenden doden en gewonden, talloze mentaal getraumatiseerden en enorme economische schade, groeit in Oekra´ne het idee dat vredesonderhandelingen met Rusland onontkoombaar zijn. Niet alleen de Oekra´ense bevolking heeft genoeg van de verschrikkingen van de oorlog. Ook de Oekra´ense regering begint in te zien dat een militaristische oplossing niet bestaat.

 

Wil Oekra´ne een einde aan de oorlog?
In de Oekra´ense bevolking groeit het verlangen naar een einde van de oorlog. En de Oekra´ense regering lijkt dit nu ook te merken, schrijft Die Zeit. Ongeveer de helft van de Oekra´ense bevolking is inmiddels bereid compromissen te sluiten om de vernietiging van het land en talloze mensenlevens te stoppen. 'Aangezien Rusland elke dag Oekra´ners doodt en de infrastructuur van het land vernietigt, is een lange oorlog geenszins in het belang van Oekra´ne,' zegt Wolodymyr Fessenko, directeur van het Instituut voor politieke wetenschap in Kiev.

á

President Zelenski: 'We hebben niet eeuwig de tijd'
'Slechts een paar weken na de vredesconferentie in Zwitserland en een paar dagen voor de NAVO-top in Washington hebben de Oekra´ense president en zijn naaste medewerkers in de regering een opmerkelijke retorische verschuiving gemaakt over hun doelstellingen in de oorlog tegen Rusland', schrijft Die Zeit.

á

'We hebben niet eeuwig de tijd', zegt President Zelenski nu. 'Het heeft geen zin de oorlog met Rusland te verlengen.' Daarom zal de Oekra´ense regering binnen een paar maanden een nieuw vredesplan presenteren om de oorlog te stoppen, schrijft Die Zeit.

Bron: Die Zeit