Vredesduif met olijftak in snavel.

Dag tegen militaire invloed

26-2-2013 War Resisters' International voert al enige tijd actie tegen de militarisering van de jeugd. In dat kader is het idee ontstaan voor een 'Internationale dag voor onderwijs en research zonder militaire invloed'. De dag zal voor het eerst plaatsvinden op 14 juni a.s., maar grotere acties zullen pas een jaar later plaatsvinden.

 

In Duitsland is in september 2012 al een geslaagde actieweek geweest met dit thema. Daarbij werden o.a. pamfletten uitgedeeld bij scholen, in sommige gevallen vergezeld van (namaak)bloed, een doodskist en 'medicijnen' van chocola om de scholieren immuun te maken tegen militaire propaganda. Een uitgebreid verslag van deze actie staat op de website van de WRI.

 

Wat 2013 betreft is de gedachte dat de acties beperkt zullen blijven en het meer gaat om de introductie van het thema bij groepen en personen die ermee aan de slag willen. Voor 2014 is in elk geval in Duitsland alweer een actieweek gepland en we hopen natuurlijk dat er ook in Nederland iets mogelijk zal blijken.

Op 24 maart a.s. is er in Kassel een voorbereidingsdag van Duitse groepen, waar ook Nederlanders welkom zijn.

 

De internationale coördinatie gebeurt vanuit het Londense kantoor van de WRI. Personen en groepen die in actie willen komen op dit thema kunnen contact opnemen met Owen Everett: owen@wri-irg.org.

Bron: WRI, 21-2-2013