Vredesduif met olijftak in snavel.

Voorkom oorlog van morgen

16-5-2012 In de NRC van 12 mei verscheen een opmerkelijk artikel van Steven de Jong. Er wordt in aangetoond dat sciencefiction een rol heeft gespeeld bij het maken van de atoombom en - nu in games en op internet - nog steeds aanzet tot het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe wapens.

 

'Jules Verne, H.G. Wells en George Orwell. We eren deze schrijvers vanwege hun waarschuwende voorspellingen. Duikboot, atoombom, gluuroverheid - het kwam allemaal uit. Maar zo onschuldig is dat gefantaseer niet. DystopieŽn zijn blauwdrukken voor rotwerelden, die nu bedacht worden door de videogame-industrie.

Zodra een scholier ergens een bloedbad aanricht, spreken politici hun afschuw uit over computerspelletjes en films die mogelijk als inspiratiebron golden. Leeftijdsclassificatiesystemen als PEGI (games) en Kijkwijzer (tv) worden opnieuw tegen het licht gehouden, want kinderzieltjes moeten beschermd worden. Daar is wat voor te zeggen, maar het impliceert ten onrechte dat volwassenen weerbaar zijn voor ellendige fantasiewerelden.'

Dit zijn de eerste alinea's van het artikel. U kunt het hier volledig lezen.

Bron: NRC, 12-5-2012