Vredesduif met olijftak in snavel.

Oudejaarsstunts voor vrede

29-1-2016 In Nijega heeft de oudejaarsploeg Stikum Mei met een dit jaar bescheiden stunt aandacht gevraagd voor de toestand in de wereld, die nog verre van vredig is. Een grote wereldbol van ruim 4 meter doorsnee geldt als symbool voor alle oorlogen, ellende, overstromingen en andere rampspoed die de aarde treft.

 

In de visie van Stikum Mei staat de wereld in brand. 'We willen laten zien hoe gek het tegenwoordig in de wereld toegaat', licht Freddy Hiemstra van Stikum Mei de wens naar vrede op aarde toe.

 

Ook de oudejaarsploeg in Drachten koos vrede tot thema. De club stal uit Emsland Moormuseum uit het Duitse Geeste - vlak over de grens bij Schoonebeek - een grote ploeg. Die stelden de leden aan de Vrewyk op, met daaromheen grote zwaarden. Smelt wapens om tot ploegen, dit is veel beter, want dan slaan niet hordes mensen op de vlucht voor oorlog en geweld op zoek naar veiliger oorden op aarde, is de boodschap. "Wurdt dochs allegearre wekker, tink oan letter, mei bommen en granaten wurdt it net better", zette Bennie Veenstra het motto van de vrijstaat kracht bij.

Ontleend aan: Leewarder Courant, 2-1-2016