Vredesduif met olijftak in snavel.

Outposts in Palestina

30-1-2015 In de nieuwsbrief van The Rights Forum schrijft Dries van Agt over een reis die hij onlangs maakte door Palestina. Hij behandelt meerdere onderwerpen maar opvallend is wat hij ervaren heeft over de z.g. outposts. Dit zijn onofficiŽle nederzettingen die door IsraŽl gebruikt worden om op agressieve wijze Palestijns land te koloniseren.

 

Hij schrijft:

Die "outposts" - wat heb ik hun destructieve werking in het verleden onderschat. De ogen van de wereld zijn steeds op de "officiŽle" nederzettingen gericht, die de IsraŽlische regering aldoor uitbreidt. Maar onder de internationale radar zijn kolonisten van het meest extreme en gewelddadige soort bezig om Palestijns land te veroveren, diep in bezet gebied waar de staat Palestina zou moeten verrijzen.

Zij planten hun mobiele caravans op strategische heuvels en hellingen. Krijgen vervolgens stromend water, elektriciteit, een bushalte, een brievenbus en telefonie. Worden zelfs door het IsraŽlische leger bewapend. Vaak autoriseert de IsraŽlische regering "outposts" met terugwerkende kracht - wťťr een nederzetting erbij. Zo wordt Palestina kapot gemaakt. Zo vernietigt IsraŽl de twee-statenoplossing.

Krachtens de "Routekaart naar Vrede", een vredesplan uit 2003, had IsraŽl alle buitenposten moeten ontmantelen. Twaalf jaar later gedijen ruim 100 "outposts" - bovenop de 140 officiŽle nederzettingen. Amerika en Europa hebben dat laten gebeuren. Zij hebben de opmars van de kolonisten geen strobreed in de weg gelegd.

De hele nieuwsbrief lezen.

Bron: The Rights Forum