Vredesduif met olijftak in snavel.

Jeugdig pacifisme

22-3-2012 Bij uitgeverij De Papieren Tijger verscheen een boek over de geschiedenis van de Jongeren Vredes Actie. De JVA bestond van 1924 tot 1940 en is een voorloper van de huidige Vredesbeweging Pais. Ze had ook veel invloed op de humanistische beweging.

 

De Jongeren Vredes Actie (JVA) was een radicaal pacifistische jongerenorganisatie die bestond van 1924 tot 1940. Opgericht door een groep bevlogen jonge mensen, probeerde de JVA leeftijdsgenoten te overtuigen van de noodzaak om zich voor de vrede in te zetten. Begin jaren dertig had de organisatie afdelingen door het hele land en telde ruim tweeduizend leden.

In een tijd van toenemende oorlogsdreiging verzette de JVA zich tegen het nationaalsocialisme en fascisme. De organisatie probeerde een geweldloos alternatief te bieden voor de militaire landsverdediging. Hierin speelden Jaap van Praag, Garmt Stuiveling en Jan Brandt Corstius, een belangrijke rol, mensen die na de oorlog een leidende rol speelden in de oprichting en uitbouw van het Humanistisch Verbond. In de JVA liggen de wortels van Jaap van Praag's ideeŽn over geestelijke weerbaarheid.

Van jeugdig pacifisme naar geestelijke weerbaarheid beschrijft de geschiedenis van de JVA geplaatst in de context van het Interbellum. Er is aandacht voor de ontwikkeling die de vereniging in de loop van haar bestaan doormaakte, de belangrijkste activiteiten en de ideeŽn die bij de JVA'ers leefden. Het boek zal worden belicht tijdens de publieksbijeenkomst op 9 november 2012.

Dit 145 blz. tellende boek is mede uitgegeven door het Humanistisch Archief en voor†Ä13,- te koop in de boekhandel en ook in de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid: www.vredesmuseum.nl/winkel/boeken.php

22-3-2012