Vredesduif met olijftak in snavel.

Lezing Miko Peled

27-4-2016 Op 25 mei geeft de IsraŽlische schrijver Miko Peled, auteur van 'The General's Son', in Amsterdam zijn visie op de kwestie-IsraŽl/Palestina. De lezing wordt gevolgd door een discussie met de zaal, en biedt een unieke gelegenheid om te luisteren naar een stem die de weg durft te wijzen naar vrede in een conflict dat wordt gekenmerkt door uitzichtloosheid.

 

Lezing en Q&A: Miko Peled, 'IsraŽl/Palestina - Mythe, realiteit, rechtvaardigheid'

Datum en tijdstip: 25 mei 2016, aanvang 19.30 uur, zaal open 18.30 uur, boeksigneersessie na afloop (onder voorbehoud)

Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam (metrostation Nieuwmarkt, uitgang Nieuwe Hoogstraat)

Kaarten: Ä 5 (voorverkoop) resp. Ä 7 (zaal). Vroegtijdig reserveren wordt aangeraden via www.ticketkantoor.nl/shop/LezingMikoPeled

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/1735699730011876/

De lezing is in het Engels.

-----------------------------

Over Miko Peled:

Miko Peled (1961) is een IsraŽlische schrijver en vredesactivist. Hij groeide op in Jeruzalem als telg van een vooraanstaande zionistische familie. Miko's grootvader was mede-ondertekenaar van de IsraŽlische onafhankelijkheidsverklaring. Zijn vader Mattiyahu Peled diende als generaal in de veroveringsoorlog van 1967. In diens voetsporen koos ook Miko voor het leger, en diende onder meer in IsraŽls Special Forces.

Vader en zoon hebben meer gemeen dan hun actieve dienst: beiden namen ontgoocheld afscheid van het leger. Vader Mattiyahu nam ontslag nadat IsraŽl besloot de in 1967 veroverde gebieden niet (als onderdeel van een allesomvattende vrede) aan de Palestijnen terug te geven, maar als toekomstige kolonies bezet te houden. Voor zoon Miko leidde de invastie van Libanon (1982) tot een definitieve breuk.

Zowel vader als zoon maakte een transformatie door van fervent zionist tot pleitbezorger van Palestijnse rechten. Een gruwelijke gebeurtenis maakte Miko op slag tot activist. In 1997 kwam zijn 13-jarige nichtje, dochter van zijn zus Nurit Peled-Elhanan, om bij een Palestijnse zelfmoordaanslag. Zowel Miko als Nurit concludeerde dat de aanslagen het directe gevolg waren van de onderdrukking van de Palestijnen en de bezetting van hun land.

Voor Miko begon een intensief bewustwordingsproces. Hij bestudeerde het leven en de inzichten van zijn vader, en zette de stap om contact te zoeken met de Palestijnen, die nooit deel hadden uitgemaakt van zijn IsraŽlische leven. In het in 2012 gepubliceerde boek 'The General's Son - Journey of an Israeli in Palestine' beschrijft hij zijn ervaringen en inzichten. Opmerkelijk daarin is het enorme contrast tussen de mythes waarop IsraŽl zich baseert, en de realiteit, waarin sprake is van structureel onrecht jegens de Palestijnen.

Peled bepleit dat IsraŽli's en Palestijnen pas een toekomst hebben als aan de rechteloosheid van die laatsten een einde komt. Voor IsraŽl ziet hij twee mogelijkheden: een toekomst waarin de Palestijnen met militaire macht en racistische wetgeving blijvend worden onderdrukt; of een omwenteling naar een echte democratie, waarin IsraŽli's en Palestijnen gelijke rechten hebben binnen de grenzen van een gezamenlijk vaderland. Peled voorziet in dat laatste geval een glorieuze toekomst.

Peleds status als ultieme insider, en zijn beheerste, indringende analyse van het conflict vanuit die bevoorrechte positie, overstijgen de politiek-geÔnspireerde argumenten die vrijwel overal het debat beheersen. Zijn lezing van 25 mei biedt een unieke kans om te luisteren naar een stem die de weg durft te wijzen naar vrede in een conflict dat wordt gekenmerkt door uitzichtloosheid.

Meer informatie: https://mikopeled.com en www.facebook.com/MikoPeled

Ontleend aan: www.facebook.com/events/1735699730011876/, 27 april 2016