Vredesduif met olijftak in snavel.

Don't Buy It Anymore!

24-5-2016 Donderdag 26 mei debatteerde de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken over IsraŽl/Palestina. De Palestina-beweging greep die gelegenheid aan om voor de deur van de Kamer een duidelijk statement te maken. Onder het motto 'Don't Buy It Anymore!' werd een rechtvaardiger IsraŽl/Palestina-beleid geŽist.

 

De Palestina-beweging neemt niet langer genoegen met het Nederlandse IsraŽl/Palestina-beleid, aangezien dat bijdraagt aan de verdere teloorgang van de Palestijnse samenleving en rechten. Actie is nodig. Wij willen verandering van beleid, en die verandering willen we op 26 mei bij alle partijen kunnen waarnemen. Niet op grond van ideologische verlangens, maar op grond van het internationaal recht en de mensenrechten, zoals die voor elk van ons vanzelfsprekend zijn. Juist het nŪet in actie komen drijft op een ongure ideologie: dat Palestijnse mensenlevens niet tellen. Die ideologie - erger: dat automatisme in het debat - is maatschappelijk niet langer aanvaardbaar. We Don't Buy It Anymore!

Deze slogan heeft ook een heel letterlijke betekenis: wij eisen dat de regering een importverbod afkondigt voor producten uit de illegale IsraŽlische kolonies in bezet Palestijns gebied. Regering en Tweede Kamer zijn voornemens de import en verkoop van de illegale waren te blijven toestaan, als het aan de regering ligt onder een speciaal etiket dat duidelijk moet maken dat ze afkomstig zijn uit de zogeheten 'nederzettingen'. Het is een schoolvoorbeeld van het inconsequente Nederlandse IsraŽl/Palestina-beleid, dat IsraŽls kolonisering van Palestijns grondgebied enerzijds als illegaal veroordeelt, maar anderzijds stimuleert. In een petitie dringt het Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP) aan op een verbod op de import van de illegale producten. Ondertekenen van de petitie kan hier.†

Naar verwachting zullen ook rechtse partijen donderdag de aanval inzetten op het voornemen tot etikettering van de illegale producten. Hun doel is de bestaande situatie, waarin producten uit de kolonies onder het misleidende label 'Made in Israel' in de winkels liggen, te handhaven. Hun argument is dat er in Nederland producten te koop zijn 'uit zo'n 200 andere betwiste gebieden', waarvoor gťťn speciale etikettering geldt. Er is echter helemaal niets 'betwists' aan de status van de bezette gebieden; het argument komt dan ook regelrecht uit de koker van het IsraŽlische ministerie van Propaganda, en heeft geen ander doel dan de Nederlandse medeplichtigheid aan de IsraŽlische kolonisering van Palestina te continueren.

Wat we donderdag ook verwachten is een aanval op NGO's en organisaties als Electronic Intifada. Hun uitstekende werk voor Palestijnse rechten zal worden besmeurd als antisemitisme, en hun subsidie zal worden aangevochten. Deze kar wordt getrokken door de PVV, VVD en christelijke partijen. Die hebben hierover een waslijst aan Kamervragen opgesteld, mede op basis van 'bewijzen' die in maart door de IsraŽlische propaganda-organisatie NGO Monitor zijn aangeleverd. De arm van NGO's als NGO Monitor reikt tot in het hart van onze democratie.

Het moet wel gek lopen als in deze ambiance niet ook de BDS-beweging, die IsraŽl door middel van boycots, desinvesteringen en sancties wil dwingen tot het respecteren van het internationaal recht en de mensenrechten, wordt aangevallen, zoals dat wereldwijd het geval is. Dat 'aanvallen' gebeurt via wet- en regelgeving en door intimidatie: activisten en hun leiders, onder wie Nederlanders, zijn door de IsraŽlische regering openlijk bedreigd. Mede-oprichter van de BDS-beweging Omar Barghouti ligt in IsraŽl/Palestina zwaar onder vuur. Hier is sprake van een door IsraŽl gecoŲrdineerde campagne, die tot doel heeft om wereldwijd burgers te intimideren, belasteren of anderszins 'uit te schakelen' - een proces waarin de IsraŽlische ambassades en veiligheidsdiensten een belangrijke functie hebben.

Het is de hoogste tijd voor een massaal protest tegen deze praktijken en ten bate van de rechten van de Palestijnen. Op de plek die ertoe doet, en op het moment dat ertoe doet. Zorg dat je er donderdag bij bent! Don't Buy It Anymore!

Bron: docP, Nederlands Palestina Komitee