Vredesduif met olijftak in snavel.

Producten IsraŽl

28-10-2016 Op zaterdag 29 oktober gaat een BDS-inspectieteam bij diverse supermarkten in het centrum van Den Haag op zoek naar producten met herkomst "IsraŽl" die mogelijk uit de nederzettingen afkomstig zijn. Er zal een lijst worden gemaakt van de gevonden producten, die aan de bedrijfsleider zal worden aangeboden.

 

Tegelijk zal op straat voor de winkel het publiek worden geÔnformeerd over zulke producten en zal worden afgeraden deze te kopen. Ze zijn mogelijk afkomstig uit de illegale nederzettingen en besmet met schending van mensenrechten. Op nederzettingenproducten moet staan dat ze uit een Israelische nederzetting komen. Anders is de winkelier in overtreding en kan hij beboet worden door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA.

In juni 2016 heeft minister Koenders in Kamerdebatten over dit onderwerp en in antwoord op Kamervragen aangegeven dat het verboden is om nederzettingenproducten te verkopen met Israel als herkomst. De NVWA is belast met het toezicht hierop en kan boetes opleggen bij overtredingen.

Deze inspectie is bedoeld om te zien of de bedrijven hun leven gebeterd hebben sinds die uitspraken. Daar hebben ze intussen genoeg tijd voor gehad. Vermoedelijke overtredingen zullen bij de NVWA worden gemeld.

De BDS inspectieteams worden ingezet als middel in de BDS-campagne tegen de illegale IsraŽlische nederzettingen in Palestina en de grootschalige landroof en etnische zuiveringen die IsraŽl nog dagelijks uitvoert. BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties en is een geweldloze strategie van burgers om datgene te doen wat de internationale politiek niet durft: IsraŽl verantwoordelijk houden voor de misdaden die het dagelijks pleegt in bezet Palestina.

De nederzettingen zijn allemaal illegaal naar Internationaal Recht. Zij zijn gesticht op gestolen Palestijnse grond. Palestijnse boeren zijn hiervoor met wapengeweld verdreven en hun akkers en boomgaarden vernield. Omdat IsraŽl knoeit met de herkomstaanduiding (ondermeer om belastingfraude te plegen met invoerrechten) weet de consument niet of hij zo'n product van roof koopt of een legaal IsraŽlisch product. De levensmiddelenhandel speelde dat spel altijd mee en vroeg geen bewijzen van oorsprong aan de exporteurs. Sinds juni 2016 mag dit niet meer voorkomen.

Deze inspectie van is onderdeel van een landelijke inspectie, die georganiseerd wordt door het Diensten Onderzoek Centrum Palestina, docP. In zowel grote als kleine plaatsen in Nederland wordt dit uitgevoerd, waarbij alle supermarktketens aan bod zullen komen. De hoofdkantoren worden van de uitkomsten op de hoogte gesteld met een dringend verzoek om op te houden met deze illegale handel.

Het gaat bij "IsraŽlische" producten vaak om fruit zoals Jaffa en Medjoul dadels, om verpakte producten van merken als Tivall en Sabra en gebruiksartikelen zoals Curver plastics. Ook zijn er wijnen en schoonheidsartikelen (zoals de Ahava cremes die van Dode Zee modder worden gemaakt die uit Palestijns gebied is gestolen) van besmette oorsprong.

Meer info

28-10-2016