Vredesduif met olijftak in snavel.

Solidariteit met Palestijnen

18-5-2018 Op zaterdag 19 mei is er een demonstratie tegen het IsraŽlische geweld tegen Palestijnse demonstranten geweest. De demonstratie begon om 13 uur op de Dam en ging naar het Amerikaanse consulaat.

 

De organisatoren schrijven in hun oproep:

Afgelopen maandag vermoordde het IsraŽlische leger tijdens protesten aan de grens tussen IsraŽl en de Gaza-Strook 55 Palestijnse demonstranten. De weken ervoor waren al tientallen Palestijnen gedood die meededen aan de protesten in het kader van de Grote Mars van de Terugkeer.

Dit is een grof schandaal en tekenend voor de manier waarop IsraŽl het recht van Palestijnen om zich te verzetten tegen onderdrukking en bezetting tegemoet treedt.

Deze week is wereldwijd door Palestijnen Al-Nakba (de Catastrofe) van 1948 herdacht, toen rondom de stichting van de Staat IsraŽl door zionistische strijdgroepen honderdduizenden Palestijnen uit hun huizen en van hun grond zijn verdreven. Om hun terugkeer te bemoeilijken zijn vervolgens honderden dorpen met de grond gelijk gemaakt.

De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar geannexeerd Oost-Jeruzalem is de zoveelste stap in een decennialang proces van IsraŽlische expansie en - wat IsraŽl betreft - een normalisering van de bezetting.

Het Westen heeft steeds nagelaten tegen deze politiek van IsraŽl op te treden. Zowel op economisch, politiek, militair als op cultureel gebied (Eurovisie songfestival) is en blijft de samenwerking nauw. De Nederlandse regering weigert zelfs de IsraŽlische ambassadeur vanwege de recente massaslachting op het matje te roepen.

Daarom gaan wij de straat op om onze solidariteit met de Palestijnen te betuigen.

Wij eisen:
- een eind aan IsraŽlische onderdrukking van Palestijnen en de bezetting van Palestina!
- erkenning van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen!
- stop de militaire samenwerking met IsraŽl!

Ondersteund door:
- DIDF
- DocP
- Emcemo
- HTIB
- Internationale Socialisten
- Nederlands Palestina Komitee
- Radicaal

18-5-2018