Vredesduif met olijftak in snavel.

Schoolrapport Palestina

17-12-2018 Van 4 tot 27 november hebben de leden van het team in Palestina de recente geweldsescalatie van het IsraŽlische leger jegens Palestijnse scholen en schoolkinderen gedocumenteerd. Dit vond plaats in het H2 gebied van al-Khalil-Hebron. Deze geweldsescalatie ging gepaard met het afschieten van traangas en geluidgranaten, direct gericht op Palestijnse kinderen, schoolpleinen en burgers.

 

In deze drie weken heeft CPT Palestina geregistreerd dat er 238 traangascilinders en 51 geluidgranaten zijn afgevuurd door het IsraŽlische leger, terwijl Palestijnse schoolkinderen op weg naar huis gingen. Het traangas en de granaten werden afgeschoten in woonwijken waar zich zeven scholen bevinden, waardoor deze acties impact hadden op meer dan 3.000 scholieren.
Recent heeft CPT-Palestina een (engelstalig) rapport gepubliceerd getiteld 'Palestine School Report: Education under Military Occupation November 2018' waarin het escalerende geweld van de staat IsraŽl jegens schoolkinderen in Hebron wordt weergegeven.


CPT-Palestina verzoekt eenieder, maar in het bijzonder mensenrechtenorganisaties , de in dit rapport weergegeven informatie te delen en in te zetten voor het vergoten van het bewustzijn van IsraŽls voortdurende militaire bezetting van Palestina.


Een van de gedocumenteerde voorvallen:
Zondag 18 november
Salaymeh 160/29
Traangascilinders: 34
Geluidsgranaten: 6


Aan het einde van de schooldag arriveerden drie soldaten in een legervoertuig. Vier jongens gooiden stenen. De soldaten stapten uit en schoten gedurende 20 minuten met traangas en geluidgranaten. De verschillende scholen zijn op verschillende tijden uit. De basisschool "Hebron Elementary School" eindigde wat later dan anderen in de nabije omgeving. Het IsraŽlische leger schoot een traangascilinder het schoolplein op terwijl leerlingen en docenten nog aanwezig waren.
Ongeveer tien minuten later arriveerde nog een legervoertuig, ditmaal met acht soldaten. De elf soldaten renden de weg af in de richting van de scholen. Binnen vier minuten werden 28 traangascilinders en drie geluidgranaten afgevuurd in de richting van de kinderen die daar liepen. Lachend wierpen de IsraŽlische soldaten geluidgranaten direct naar het palestijnse verkeer op straat. Na terugkeer bij de omheining van het checkpoint, gaven de soldaten elkaar schouderklopjes en poseerden ze voor foto's. Dit het gehele incident heeft zich binnen een uur voltrokken.

Bron: www.cpt-nl.org/blog/schoolrapport-palestina-onderwijs-onder-militaire-bezetting