Vredesduif met olijftak in snavel.

Petitie Palestijnse kinderen

2-10-2019 Nederland dient de militaire samenwerking met IsraŽl te beŽindigen en druk op dat land uit te oefenen om internationale verdragen te respecteren en geweld tegen Palestijnse kinderen te stoppen. Teken de petitie van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie om die eisen kracht bij te zetten.

 

Met de petitie wil de Palestijnse Kinderrechten Coalitie bereiken dat de Nederlandse regering druk zet op IsraŽl om een einde te maken aan de rechteloosheid waaraan dat land Palestijnse kinderen heeft onderworpen. Hoewel internationale verdragen Nederland tot zulke druk verplichten, is ons land tot dusver passief gebleven.

IsraŽl is het enige land ter wereld dat kinderen vervolgt in een stelsel van militaire rechtbanken, dat speciaal is opgericht voor de vervolging van Palestijnen op de door IsraŽl bezette Westelijke Jordaanoever. Elk jaar worden daar vele honderden Palestijnse kinderen opgepakt, sommigen pas twaalf jaar oud, om binnen dat systeem te worden berecht. Hoe dat in zijn werk gaat is uitgebreid gedocumenteerd op de website van de Nederlandse organisatie The Rights Forum.

In een nieuw artikel geeft The Rights Forum met feiten en cijfers een toelichting op de petitie. Die cijfers wijzen onder meer uit dat per juli van dit jaar 210 Palestijnse kinderen in IsraŽlische gevangenissen werden vastgehouden, van wie 27 jonger dan 16 jaar.

In het artikel komt ook de recente indrukwekkende BBC-reportage Diaries of childhood in Israeli military detention aan de orde. Aan de hand van de lotgevallen van een aantal kinderen brengt die in elf minuten de rechteloosheid in beeld waarmee jonge Palestijnen dagelijks worden geconfronteerd. Kinderen krijgen bijvoorbeeld vanwege het gooien van een steen naar een IsraŽlische militair exorbitante straffen opgelegd, maar worden ook vaak zonder enige aanleiding opgepakt en voor maanden of jaren onder mensonterende omstandigheden opgesloten.

In de reportage vertelt Sahar Francis, directeur van de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Addameer, dat de genadeloze aanpak van kinderen bedoeld is om de Palestijnse bevolking te intimideren en in het gareel te houden. Met name de jonge generatie Palestijnen wordt met geweld te verstaan gegeven dat zij zich dient te schikken in de IsraŽlische bezetting.

De Palestijnse Kinderrechten Coalitie is een samenwerkingsverband van Defence for Children Nederland, Een Ander Joods Geluid, gate48, Kairos Sabeel Nederland, The Rights Forum en Palestine Link.

The Rights Forum, 30 september 2019