Vredesduif met olijftak in snavel.

VN-Mensenrechtenraad

6-4-2021 Nederland schaarde zich op 23 maart in de VN-Mensenrechtenraad achter een resolutie die oproept tot een wapenembargo tegen IsraŽl. Landen zouden moeten afzien van de levering van wapens als het risico bestaat dat IsraŽl ze gebruikt bij schendingen van het internationaal humanitair recht en/of de universele rechten van de mens.

 

De resolutie werd aangenomen met 32 stemmen voor, zes tegen en acht onthoudingen.


Mensenrechtensituatie en COVID-19

Naast de resolutie over het wapenembargo werden ook drie andere resoluties over de kwestie-IsraŽl/Palestina aangenomen. De resoluties werden ingediend door Chili, Pakistan, Venezuela en Palestina. In een resolutie over de mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden wordt IsraŽl onder andere opgeroepen om aan zijn verantwoordelijkheden als bezettende mogendheid te voldoen en de Palestijnse bevolking te beschermen door hen te voorzien van coronavaccins. Daarnaast hekelt de resolutie de straffeloosheid voor schendingen van het internationaal recht door IsraŽl die op grote schaal in de bezette gebieden plaatsvinden. Ook het afvuren van raketten vanuit Gaza op IsraŽl wordt in de resolutie genoemd. De resolutie werd aangenomen met 32 stemmen voor, zes tegen en acht onthoudingen.

Recht op zelfbeschikking

In een andere resolutie werd met overweldigende meerderheid het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking bevestigd. 42 landen stemden voor, drie tegen, en twee landen onthielden zich van stemming. In de resolutie roept de VN-Mensenrechtenraad IsraŽl op onmiddellijk een einde te maken aan de bezetting van Palestijns gebied en wordt steun uitgesproken voor de tweestatenoplossing. De Mensenrechtenraad bevestigt verder het recht van het Palestijnse volk op permanente soevereiniteit over de natuurlijk hulpbronnen in Palestina.

Illegale kolonisering

De Mensenrechtenraad sprak zich tenslotte nog uit tegen de illegale IsraŽlische kolonisering van de door IsraŽl bezette gebieden. In de resolutie wordt IsraŽl opgeroepen om te voldoen aan al zijn verplichtingen onder het internationaal recht en om onmiddellijk alle acties te staken die een verandering teweeg brengen in de aard, status en demografische samenstelling van de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en de bezette Syrische Golan.

Bron: The Rights Forum