Vredesduif met olijftak in snavel.

6 organisaties

5-11-2021 Christian Peacemaker Teams veroordeelt de IsraŽlische aanwijzing van zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties als "terroristische groeperingen" met het doel degenen die de mensenrechtenschendingen voortvloeiend uit de IsraŽlische bezetting van Palestina aan het licht brengen, te criminaliseren.

 

IsraŽl maakt gebruik van het zwijgen van de internationale gemeenschap door steeds verdergaande stappen te nemen richting het volledig monddood maken van de Palestijnen.

De zes organisaties die doelwit zijn werken in de humanitaire hulpverlening, gemeenschapsopbouw en het rapporteren van mensenrechtenschendingen. Het betreft:

Addameer

Al-Haq

Defence for Children International - Palestina

Het Bisan centrum voor onderzoek en ontwikkeling

Vakbond voor landbouw

Vakbond voor Palestijnse vrouwen

Als gevolg van de aanwijzing ziet het IsraŽlische ministerie van defensie alle activiteiten van deze organisaties als illegaal. IsraŽlische troepen hebben de bevoegdheid gekregen om kantoren te sluiten, bezittingen (waaronder gevoelige mensenrechtendossiers) in beslag te nemen, fondsen af te snijden en werknemers, adviseurs en ondersteuners gevangen te nemen.

Dit besluit om organisaties die rapporteren en aandacht vragen voor mensenrechtenschendingen te criminaliseren door hen "terroristen" te noemen schaadt alle initiatieven voor mensenrechten wereldwijd. De omvang van deze actie en het voorbeeld dat wordt gesteld door het gebrek aan diplomatieke reactie van andere landen zorgt voor grote bezorgdheid onder allen die zich inzetten voor mensenrechten.

CPT deelt deze zorgen en roept regeringen wereldwijd op om onmiddellijk een einde te maken aan de straffeloosheid waaronder de IsraŽlische bezetting van Palestina opereert en groeit. CPT verklaart zich solidair met Palestijnse mensenrechtenorganisaties en allen die een onmiddellijk einde wensen te maken aan de IsraŽlische bezetting van Palestina.

Christian Peacemaker Teams - Nederland