Vredesduif met olijftak in snavel.

Steun voor Palestijnse ngo's

10-11-2021 Zes prominente Palestijnse maatschappelijke organisaties zijn op de IsraŽlische terrorismelijst geplaatst. De organisaties zijn gevestigd in door IsraŽl bezet Palestijns gebied. Ze bieden steun aan de onder bezetting levende Palestijnse bevolking en documenteren de IsraŽlische schendingen van Palestijnse (mensen)rechten. Vanuit de hele wereld klinken protesten.

 

'Nederland moet stelling nemen'

In de een oproep stellen 32 Nederlandse organisaties dat de Nederlandse regering zich moet uitspreken tegen de ongefundeerde IsraŽlische beschuldigingen. In de brief, die is gericht aan de minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen en de Tweede Kamer, schrijven de organisaties zich grote zorgen te maken over de IsraŽlische maatregel. Het maatschappelijk middenveld is immers 'een belangrijk, onmisbaar onderdeel om te bouwen aan een vrije en democratische samenleving en verdient bescherming,' aldus de organisaties.

In de brief roepen zij Nederland onder andere op om de IsraŽlische regering op te roepen om het betreffende besluit met onmiddellijke ingang in te trekken, en om de Nederlandse (financiŽle) steun aan huidige Palestijnse partnerorganisaties voort te zetten en ervoor te zorgen dat Nederlandse banken en financiŽle instellingen deze veroordeling door de Israëlische regering niet volgen.

Solidariteitsverklaring ruim 240 internationale organisaties

Daarnaast roepen ruim 240 internationale organisaties de internationale gemeenschap op de IsraŽlische maatregel te veroordelen, en het Palestijnse maatschappelijk middenveld in bescherming te nemen. 'De vervolging van organisaties en personen, door hen fundamentele rechten en vrijheden te ontnemen, omdat ze zich verzetten tegen apartheid is een van de methoden die IsraŽl gebruikt om zijn overheersing en onderdrukking over het Palestijnse volk te handhaven,' zo schrijven de organisaties in de (Engelstalige) verklaring. IsraŽls handelen volgt daarmee een patroon dat kenmerkend is voor autoritaire staten over de hele wereld.

Net als de 32 Nederlandse organisaties roept de internationale coalitie de internationale gemeenschap op om er bij IsraŽl op aan te dringen de maatregel terug te draaien. De internationale gemeenschap, en de EU in het bijzonder, moeten bovendien de organisaties in bescherming nemen, onder andere door financiŽle instellingen te wijzen op het gebrek aan bewijs.

Wereldwijde steun

Deze twee verklaringen zijn slechts twee uit het enorme aantal dat wereldwijd is uitgegeven in reactie op de IsraŽlische beslissing. Vele landen en organisaties hebben hun afkeuring laten blijken over het IsraŽlische besluit en hun solidariteit betuigd met de Palestijnse organisaties.

Tekst Nederlandse oproep

Tekst Internationale verklaring

Bron: The Rights Forum