Vredesduif met olijftak in snavel.

Leden vredeskorps aangevallen

8-6-2023 Cassandra Dixon (64) van de Mary House Catholic Worker in Oxford, Wisconsin, is op 7 maart ernstig gewond geraakt bij een aanval van IsraŽlische kolonisten. Zij was in de streek rondom Hebron aanwezig als waarnemer van Operazione Colomba (Operatie Duif), het 'geweldloze vredeskorps' van de Paus Johannes XXIII-gemeenschap in ItaliŽ. De organisatie is al bijna twintig jaar actief in IsraŽl.

 

Vrijwilligers zien toe op mensenrechtenschendingen door IsraŽlische kolonisten en gewapende troepen en begeleiden Palestijnse schoolkinderen, herders en boeren die leven op plekken waar ze kwetsbaar zijn voor aanvallen en intimidatie.

Cassandra werd bij de aanval met een ijzeren staaf op haar hoofd geslagen en liep daarbij hersenletsel op. Na de aanval gaf zij de volgende verklaring af: "Als Amerikaanse belastingbetalers dragen we dagelijks meer dan 8 miljoen dollar bij aan de staat IsraŽl. Dit is wat we daarmee tot stand brengen: Palestijnse boeren die geen toegang hebben tot het land dat ze een maand geleden hebben geplant. Vrouwen die worden aangevallen door kolonisten terwijl ze proberen een ziekenhuis te bereiken als ze moeten bevallen. Kinderen die zien hoe hun klaslokalen worden gesloopt door IsraŽlische troepen met hun lessenaars en schriftjes er nog in. Families die wakker worden met de aanblik van hele olijfgaarden die 's nachts door kolonisten worden verbrand of ontworteld. Een jonge man die op het punt stond te trouwen, neergeschoten en verlamd door IsraŽlische soldaten toen hij probeerde de enige generator van zijn dorp te redden van inbeslagname. De dood van een geliefde oudere man die werd overreden en meegesleurd door een vrachtwagen tijdens een politie-inval om auto's in zijn dorp in beslag te nemen."

Bron: Jeannette NoŽlhuis