Vredesduif met olijftak in snavel.

Geweldloos verzet in Palestina

6-2-2012 Op woensdagavond 15 februari komen twee Palestijnse vrouwen in Utrecht vertellen over hun geweldloos verzet tegen de IsraŽlische bezetter.

 

Manal en Narriman Tamimi, twee vrouwelijke activisten uit het Palestijnse dorp Nabi Saleh, vertellen hoe zij te maken hebben met hevige IsraŽlische repressie tegen hun geweldloze demonstraties. En ook hoe zij internationale bekendheid en steun kregen en op dit moment aanmoedigingen ontvangen vanuit de hele wereld.

Er wordt weleens gezegd dat er een Gandhi zal moeten opstaan in Palestina, die op geweldloze wijze tegen de IsraŽlische bezetting in opstand komt. In werkelijkheid zijn er al zulke Gandhi's in Palestina. Manal en Narriman zijn twee activisten die volstrekte geweldloosheid in praktijk brengen. Dat gaat gepaard met veel geweld van het IsraŽlische leger, dat reageert met traangas, (rubberen) kogels, skunk-water, pepperspray en stun grenades. Op 9 december, kwam als gevolg van dit geweld Mustafa Tamimi (28) om het leven nadat hij op minder dan 2 meter afstand op zijn hoofd was beschoten met een traangasgranaat. Huizen van activisten worden gesloopt en enorme gevangenisstraffen worden uitgedeeld. Narriman's echtgenoot is onlangs veroordeeld tot 18 maanden IsraŽlische cel wegens deelname aan geweldloos verzet.

Deze twee vrouwen wagen hun leven voor een betere toekomst voor hun kinderen. Wat zij daarbij tegenkomen en meemaken zullen ze op 15 februari vertellen. Het zijn echte rasvertellers, die u bij hun verhaal helemaal meenemen in de gespannen situatie in hun dorp, dat vlak bij Ramallah ligt.

In februari reizen zij door ItaliŽ en Nederland om hun verhaal te vertellen: het leven onder de nu al 45 jaar durende bezetting, de bijbehorende uitzichtloosheid, armoe en het gebrek aan menselijke basisbehoefte, zoals water, medische behandeling en grip op hun eigen leven.

De vrouwen spreken uitstekend Engels. De voertaal op de avond zal Engels
zijn.
Meer informatie is te vinden op nabisalehsolidarity.wordpress.com
De avond wordt georganiseerd door GroenLinks en SP.

Datum: woensdag 15 februari 2012
Inloop: 19.30 uur
Tijd: 20. 00 uur - 22.00 uur
Plaats: EMMA, Cremerstraat 245/247, Utrecht
Voor routebeschrijving zie www.emmacentrum.nl
Toegang gratis.+

6-2-2012