Vredesduif met olijftak in snavel.

Pro-Palestijnse demonstratie

13-7-2014 Naar schatting 3.000 demonstranten hebben zaterdag in Den Haag de IsraŽlische luchtaanvallen op burgerdoelen in de Gazastrook ten strengste veroordeeld. Men eiste onder meer een onmiddellijke beŽindiging van de oorlog.

 

De pro-Palestijnse demonstranten, grotendeels jeugdige migranten van Arabische afkomst, kwamen halverwege de middag bijeen voor het Haagse stadhuis op het Spuiplein. Velen droegen Palestijnse vlaggen en protestborden, met teksten als 'Boycot Apartheid IsraŽl', 'Netanyahu oorlogsmisdadiger', 'The world must stop Israel' en 'Palestina Vrij'. Een enkeling vertoonde abject gedrag door borden omhoog te houden waarop IsraŽl vergeleken werd met het Nazisme.

Een van de sprekers was de Palestijnse ambassadeur, Nabil Abuz-naid. Hij richtte zich tot de IsraŽlische premier Netanyahu om de luchtaanvallen te beŽindigen waardoor in vijf dagen tijd al 156 Palestijnen om het leven zijn gekomen en ruim duizend gewond geraakt. "We doen deze oproep vanuit de internationale hoofdstad van het recht. Meneer Netanyahu, u kunt deze oorlog beŽindigen. Geef ons onze waardigheid en onafhankelijkheid terug. Vrede komt door gerechtigheid, niet door onderdrukking."

Sonja Zimmermann van het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina, ging in haar toespraak nader in op de aanleiding voor de IsraŽlische luchtaanvallen, namelijk de moord op drie "jonge kolonisten" in Hebron, bezet Palestijns gebied. "Een afschuwelijke misdaad, met grote gevolgen. ? IsraŽl heeft geen bewijs wie de moorden hebben gepleegd. Maar het was de perfecte aanleiding om Hamas als schuldige aan te wijzen en een grootscheepse aanval uit te voeren op Gaza."

Voordat de betoging van start ging, deed de organisatie een dringend beroep op de dragers van de 'IsraŽl = Nazisme' bordjes om deze te verwijderen, anders zou de politie geen doorgang verlenen. Tijdens de betoging werden er leuzen geroepen als 'Free Free Palestina', 'IsraŽl Moordenaar' en 'Boycot IsraŽl', maar ook religieuze boodschappen als 'Allah Akhbar'. Er namen aardig wat lieden deel die de mening zijn toegedaan dat IsraŽl enkel verslagen kan worden door de ware moslims, volgens hen de enige redding voor de Palestijnen.

Kritiek was er ook op de wijze waarop de oorlog in Gaza wordt belicht door de Nederlandse media, en dan met name de NOS. 'NOS, shame on you' werd er gescandeerd bij het passeren van een straalwagen van het Journaal. De staatsomroep wordt verweten teveel op de hand te zijn van IsraŽl. What's new? Ook minister Timmermans, die van mening is dat IsraŽl "het recht heeft zich te verdedigen tegen de raketaanvallen door Hamas", fungeerde als kop van jut, zowel onder sprekers als demonstranten.

In Groot-BrittanniŽ laait de kritiek op de eenzijdige wijze waarop de BBC de oorlog verslaat eveneens op. Honderden demonstranten kwamen zaterdag voor het gebouw van de BBC in Manchester bijeen om bij de directie verhaal te halen. Ze zijn van mening dat de Britse staatsomroep "gefaald heeft voldoende haar licht te doen schijnen op de duizenden Palestijnen die in de loop der jaren zijn gedood als gevolg van de IsraŽlische illegale bezettingsmacht."

In Londen zijn vrijdag pro-Palestijnse demonstranten de straat opgegaan. In de Britse hoofdstad dromden duizenden betogers tezamen voor de IsraŽlische ambassade in het westen van de stad. Ze zwaaiden met borden waarop 'Gaza: stop het beleg' en 'Vrijheid voor Palestina' te lezen stond. De menigte blokkeerde een hele straat en enkele betogers wisten op een bus te klimmen die vastzat in het verkeer. Een kleinere betoging vond die dag plaats in de Franse hoofdstad Parijs.

Bron: www.ravage-webzine.nl