Vredesduif met olijftak in snavel.

Erkenning Palestina

31-10-2014 Zweden heeft op 30 oktober Palestina erkend. Het is het 135e land ter wereld dat dat doet, maar het is het eerste West-Europese land. Het Britse parlement nam eerder deze maand een motie aan waarin de regering opgeroepen wordt Zweden te volgen. De oproep hiertoe van 363 vooraanstaande IsraŽliŽrs had dus succes.

 

Een zeer grote meerderheid in het Lagerhuis van Groot-BrittanniŽ heeft gevraagd om erkenning door de regering van Groot-BrittanniŽ van Palestina als staat, naast de staat IsraŽl. 274 leden stemden voor, 12 tegen. De motie heeft geen verplichtende waarde voor de regering, maar geeft aan hoe het parlement denkt over de bezetting van Palestina en de noodzakelijke stappen van Groot-BrittanniŽ.

Richard Ottaway, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken en lid van de Conservatieve Partij stelde dat de motie uitdrukt dat IsraŽl in de laatste twintig jaar is "weggedreven van de wereldopinie". Voor Ottaway waren de annexaties in september op de bezette Westelijke Jordaanoever het laatste zetje om voor de motie te stemmen.

Bron: United Civilians for Peace