Vredesduif met olijftak in snavel.

Petities tegen G4S en Airbnb

29-1-2016 Beveligingsbedrijf G4S en online verhuurbemiddelaar Airbnb spelen een actieve rol in IsraŽls illegale kolonisering van Palestijns gebied. Voor kritiek houden beide bedrijven zich doof. De groeiende maatschappelijke onvrede daarover heeft geleid tot drie petities, die brede steun verdienen.

 

Het Brits-Deense beveiligingsbedrijf G4S geldt als een van de beruchtste ondersteuners en profiteurs van de IsraŽlische bezetting en kolonisering van Palestina. 'Beveiliging' is big business voor bedrijven die bereid zijn in opdracht van de IsraŽlische bezetter bij te dragen aan het 'temmen' van de onderdrukte Palestijnse bevolking. De betrokkenheid van G4S bij grove schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht in IsraŽl/Palestina is gedetailleerd beschreven in rapporten van mensenrechtenorganisaties (1).

Zowel in Nederland als daarbuiten ligt G4S al jaren onder vuur. Meerdere universiteiten, kerkelijke organisaties, politieke partijen en bedrijven staakten hun samenwerking met G4S, en in 2011 beŽindigde het Europees Parlement zijn contract met het bedrijf. Niettemin weigert G4S zijn actieve rol in de onderdrukking van de Palestijnse bevolking op te geven.

Petitie G4S

Een prominente klant van G4S is de Europese Commissie (EC) en haar buitenlanddienst, de European External Action Service (EEAS). Namens hen voert G4S beveiligingsactiviteiten uit in een kleine twintig landen, waaronder Nederland. Binnenkort beslist de EC over verlenging van het contract.

In een scherpe brief aan EC-voorzitter Juncker drongen 38 europarlementariŽrs afgelopen maand aan op beŽindiging van de samenwerking met G4S (2). Hun centrale boodschap:

"It is indeed unacceptable for the EC/EEAS to have contractual relations with a firm that is engaged in providing support for activities that constitute war crimes and have many times been condemned by the international community and the EU itself. We therefore urge you to take action to that end."

Op Nederlands initiatief steunen Europese Palestina-organisaties de oproep van de parlementariŽrs met een petitie (3), in Nederland gepubliceerd door het Diensten- en Onderzoekscentrum Palestina (DocP). De organisaties roepen de Europese burgers op zich met hun handtekening te keren tegen samenwerking van de EU met bedrijven als G4S, die actief bijdragen aan mensenrechtenschendingen.

Petities Airbnb

Online verhuurbemiddelaar voor privť-accommodaties Airbnb ziet zich geconfronteerd met twee petities, opgesteld door het wereldwijde burgernetwerk Avaaz (4) en een coalitie van vijf Amerikaanse organisaties, waaronder Jewish Voice for Peace en CodePink (5). Aanleiding is de gelegenheid die Airbnb bewoners van de illegale IsraŽlische 'nederzettingen' in Palestina biedt hun woningen online te verhuren. Daarbij mogen de verhuurders het bovendien doen voorkomen dat hun woningen in IsraŽl liggen, in plaats van op gestolen Palestijnse grond.

Net als G4S verdient Airbnb aan IsraŽls illegale koloniseringproject, en draagt het daar tegelijkertijd actief aan bij. In hun petities dringen de organisaties er bij het bedrijf op aan 'het welbewust steunen van de IsraŽlische bezetting, en het profiteren van het leed van duizenden mensen' direct te staken.

Vorig jaar werden twee andere grote online accommodatiemakelaars, Booking.com (6) en TripAdvisor (7), aangesproken op vergelijkbare praktijken. Het protest bleef toen kleinschalig. Die tijd lijkt voorbij. De drie petities onderstrepen dat steeds meer burgers beseffen dat actie geboden is om een eind te maken aan IsraŽls politiek van bezetting en kolonisering, en het gemarchandeer met Palestijnse mensenrechten door bedrijven en de EU en zijn lidstaten.

Rapport Human Rights Watch

De petities volgen kort op het verschijnen van het kritische rapport 'Occupation, Inc' van Human Rights Watch (HRW), dat is gewijd aan de steun van internationale bedrijven aan IsraŽls koloniseringspolitiek (8). De mensenrechtenorganisatie dringt er bij het bedrijfsleven op aan zijn verplichtingen op het gebied van mensenrechten strikt na te leven, en alle directe en indirecte banden met de 'nederzettingeneconomie' te verbreken.

De Volkskrant wijdde een lang artikel aan het rapport (9), dat algemeen wordt beschouwd als degelijk en 'hard-hitting' (10). In een ingezonden stuk noemt Omar Barghouti, voorman van de internationale Boycot, Desinvestering & Sancties (BDS)-beweging, het 'ground-breaking' (11). Barghouti juicht toe dat HRW niet alleen het bedrijfsleven aanspreekt, maar ook de gemeenschap van staten aanbeveelt financiŽle bijdragen aan Tel Aviv te verminderen met het bedrag dat de IsraŽlische regering aan het koloniseringsproject besteedt. 'Moedig', noemt hij die opstelling, onder verwijzing naar het ongure klimaat waarin pleitbezorgers van Palestijnse mensenrechten al snel als 'antisemieten' aan het kruis worden genageld.

Het rapport van HRW voorziet de opstellers van de drie petities van hoogwaardige extra munitie. Tegelijkertijd maakt het onomwonden duidelijk hoe hardnekkig bedrijven en staten vasthouden aan hun steun voor IsraŽls wrede en uitzichtloze Palestina-politiek. Het moedige Human Rights Watch en de kritische burger − ze hebben elkaar hard nodig.

Martijn de Rooi

Noten

(1)

Zie de rapporten van:

- het International Humanitarian Law Resource Centre Diakonia: http://www.diakonia.se/globalassets/documents/ihl/ihl-resources-center/g4s-report.pdf

- de IsraŽlische Coalition of Woman for Peace: http://whoprofits.org/sites/default/files/WhoProfits-PrivateSecurity-G4S.pdf

- het Nederlandse Article1Collective:

https://www.article1collective.org/our-program/accountability-on-the-basis-of-human-rights-and-international-law/g4s/

(2)

- https://euobserver.com/justice/131376

- http://www.eccpalestine.org/members-of-the-european-parliament-call-on-the-eu-to-stop-its-contracts-with-g4s/

(3)

http://www.docp.nl/call-on-the-eu-to-end-its-contracts-with-g4s/

(4)

https://secure.avaaz.org/en/airbnb_settlements/?bdQwdab&v=71761&cl=9305709453

(5)

http://www.stolenhomes.org

(6)

https://electronicintifada.net/content/bookingcom-offers-hotel-rooms-israels-illegal-settlements/14300

(7)

https://www.article1collective.org/nl/2015/07/tripadvisor-censureert-klachten-over-hotels-in-israels-nederzettingen/

(8)

https://www.hrw.org/news/2016/01/19/israel-businesses-should-end-settlement-activity

(9)

http://www.volkskrant.nl/buitenland/human-rights-watch-pleit-voor-verlaten-nederzettingen~a4232013/

(10)

Zie bijvoorbeeld:

http://www.salon.com/2016/01/20/human_rights_watch_calls_on_businesses_to_cease_israeli_settlement_related_activities/

(11)

http://mondoweiss.net/2016/01/sanctions-against-settlements

29-1-2016