Vredesduif met olijftak in snavel.

Solidariteit met Palestina

6-3-2016 De eenzame Palestina-activist die sinds een jaar ieder weekend op de Dam in Amsterdam staat, heeft versterking gekregen. De komende vier maanden heeft zijn 'Dam-actie' het karakter van een collectieve manifestatie voor de rechten van de Palestijnen. Help mee de solidariteitscampagne tot een succes te maken!

 

Hij is een bekende verschijning in Amsterdam, de Palestina-activist die iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur op de Dam aandacht vraagt voor de (mensen)rechten van de Palestijnen. Zijn 'Dam-acties' blijken effectief: honderden mensen lieten zich door hem informeren, en velen hoorden voor het eerst over onderwerpen als het IsraŽlische apartheidsregime en de BDS-beweging.

De afgelopen weken had hij echter te maken met intimiderende en zelfs gewelddadige tegenacties. Met als klap op de vuurpijl een confrontatie met IsraŽlische militairen die als toerist in Amsterdam waren. Die leidde ertoe dat de activist door de politie van de Dam werd weggestuurd.

In reactie daarop organiseerden sympathisanten spontaan een solidariteitsmanifestatie op de Dam. Op 27 februari maakten vijftig demonstranten met evenzovele Palestijnse vlaggen duidelijk dat aan het recht om in de publieke ruimte voor de Palestijnen op te komen niet getornd kan worden.

Die boodschap is des te belangrijker gezien de internationale trend om 'Palestinian Rights Defenders' de mond te snoeren. Niet alleen IsraŽl, maar ook de VS, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ blijken bereid de vrijheid van meningsuiting op te offeren aan de 'verdediging' van IsraŽl tegen kritiek - met name tegen de aanzwellende roep om maatregelen in de sfeer van boycot, desinvestering en sancties (BDS). In elk van deze landen worden vťrgaande (wettelijke) maatregelen getroffen, die neerkomen op criminalisering van de BDS-beweging.

De manifestatie van 27 februari zal de komende vier maanden iedere zaterdag- en zondagmiddag worden herhaald. De zorgwekkende aanvallen op de rechten van critici van IsraŽls Palestina-politiek worden in Nederland beantwoord met vergroting van de zichtbaarheid van 'Palestina' in het publieke domein. Onder het motto 'Voor de rechten van de Palestijnen, en voor het recht om voor hen op te komen', moeten de 'Dam-acties' het karakter krijgen van een collectieve manifestatie voor de Palestijnse (mensen)rechten.†

Om de actie tot een succes te helpen maken, kunnen sympathisanten zich aanmelden voor de 'Dam-kalender' van de iniatiefnemers. Daarop kunnen zij aangeven wanneer zij van plan zijn te komen. Zij worden dan op de hoogte gehouden van nieuws rond de manifestaties. Aanmelden kan via Actie4palestina@outlook.com.

De kalender is een hulpmiddel voor de organisatoren in hun streven met een stabiele of groeiende opkomst een duidelijk statement te maken. Dat maakt dat aanmelding via de kalender niet vrijblijvend is. Er wordt dan gerekend en voortgebouwd op je komst.

Uiteraard is aanmelding niet verplicht. Wie zich liever niet vastlegt is even welkom om Palestina op de Dam te helpen zetten.

- Solidariteit met Palestina

- 1 maart tot 1 juli

- Elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur

- Dam, Amsterdam

6-3-2016