Vredesduif met olijftak in snavel.

Oprichting van Peace SOS

22-4-2016 Op de Dag van de Aarde, 22 april 2016, vindt de lancering van vredesorganisatie Peace SOS plaats. De Dag van de Aarde is een jaarlijkse dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. De positieve insteek van deze dag past bij Peace SOS.

 

Peace SOS combineert het gevoel dat 'vrede uit het hart komt' met nieuwe kennis en innovatieve oplossingen. Juist nu, in deze tijd, zijn vredesinitiatieven van belang.

Programma van de lancering van Peace SOS vrijdag 22 april 2016

19.30 Inloop

20.00 Futurist en spreker Marya Yaqin spreekt over nieuwe mogelijkheden om armoede op te lossen en vrede te bevorderen. Zie haar website: www.maryayaqin.com

20.30 Oprichter May-May Meijer vertelt over de oprichting en de activiteiten van Peace SOS

Het is een bijeenkomst om de oprichting van Peace SOS te vieren. De bijeenkomst vindt plaats in het Eerste Klas Restaurant van Amsterdam Centraal Station. Het publiek en de pers zijn van harte uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn.

Inspiratie voor Peace SOS
In het voorjaar van 2013 werd de oprichtster van Peace SOS geraakt door een foto in de Volkskrant van een Syrische vader met zijn zoontje die beiden gewond waren door bombardementen. 'Wat doen we elkaar aan?', 'Waarom zijn onschuldige en kwetsbare kinderen het slachtoffer van geweld waar ze zelf niks aan kunnen doen?', 'Waarom kunnen niet alle kinderen spelen?" flitste het door haar hoofd heen. Haar ogen schoten vol. Ze besloot iets te doen, hoe klein ook, en schreef een lange brief aan president Obama met als titel 'An urgent call for peace in Syria'.
Vanwege een ernstige ziekteperiode voelde May-May Meijer zich al langer geroepen om zich in te zetten voor vrede en had ze haar baan als universitair docent bij de Vrije Universiteit in Amsterdam opgezegd. Na de brief aan president Obama volgde meer activiteiten voor vrede. Zoals de actie in april 2015 voor burgers en vredesactivisten in SyriŽ. Radio 1 was daarbij.

Eerdere activiteiten van Peace SOS

Peace SOS timmert al een jaar aan de weg. Zo nam Peace SOS het initiatief tot het schrijven van een Vredesmanifest 'Laat de kinderen spelen: Investeer in Vrede' en de presentatie ervan op de Internationale Dag van de Vrede, 21 september 2015. In het Vredesmanifest werd o.a. opgeroepen tot meer aandacht voor diplomatie, 'a responsibility to assist' en de bescherming van kinderen in gewapende conflicten. Het Vredesmanifest werd gepresenteerd op het Vredessymposium in Nieuwspoort. Tevens vertelden mensen die zich in conflictgebieden inzetten voor vrede hun verhaal. Op 22 september werd het Vredesmanifest overhandigd aan de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

Peace SOS laat duizend bloemen bloeien

Peace SOS onderneemt verschillende activiteiten met verschillende partners om vrede en mensrechten te bevorderen en armoede te bestrijden. Er zijn al veel zaadjes gepland. Zo is Peace SOS actief:

- om aandacht te vragen voor landen waar een oorlog dreigt (Burundi) en hierover mee te praten in internationale fora;

- aan het oriŽnteren op 'vredesmissies zonder wapens' (Duitsland investeert 44 miljoen per jaar in een consortium van vredesmissies zonder wapens);

- aan het kijken naar de internationalisering van scholen in combinatie met vredesopbouw en armoedebestrijding;

- in de politiek om vredesoplossingen te bepleiten.

Partners
De volgende organisaties zijn partner van Peace SOS: Burundian Women for Peace and Development, HaŽlla Stichting, Language Matters, School X en Seats2Meet Amersfoort.

Meer info over Peace SOS

22-4-2016