Vredesduif met olijftak in snavel.

Teken voor Micoahumado

26-8-2019 Sinds 2002 staat het team in Colombia de boeren en mijnwerkers van Micoahumado, in het zuiden van het gebied rondom Bolivar, bij. Teken hier de petitie om hen te steunen!

 

De steun van CPT en andere organisaties heeft de gemeenschap gesterkt in het starten van onderhandelingen met de guerrillabeweging ELN en paramilitairen om voor elkaar te krijgen dat de burgerbevolking en de gebieden die zij bewonen, door deze groepen met rust gelaten worden.

Beide groepen zegden toe Micoahumado met rust te laten. Daarop vormde de gemeenschap de burgerbeweging voor leven, vrede en gerechtigheid. De gemeenschapsleiders geven aan dat er de afgelopen 15 jaar relatief vreedzaam geleefd kon worden, totdat het leger arriveerde afgelopen februari.

 

Het Colombiaanse leger arriveerde op 2 februari 2019. Sindsdien bevindt de de gemeenschap zich midden tussen de gewelddadigheden van de ELN en het leger, en zijn er drie mensen omgekomen. In het licht van deze humanitaire crisis heeft de ombudsman een waarschuwing uitgestuurd om te wijzen op de kwetsbare positie van de gemeenschap, met name vanwege de aanwezigheid van de ELN.


"Hoe is het mogelijk dat de ombudsman hiervoor waarschuwt, de staat verplicht om onze rechten te respecteren en actie te ondernemen om de burgerbevolking te beschermen, en vervolgens het leger burgers arresteert en onze positie nog kwetsbaarder maakt?" vraagt Pablo Santiago aan de locale ombudsman. De waarschuwing kwam voort uit eerdere rechtszaken tegen protestleiders in 2017, waarbij een veroordeling tot gevangenisstraf door de rechter van tafel werd geveegd nadat duidelijk was dat de aanklagers meer uit waren op media-aandacht, dan het verzamelen van bewijs.


Ondanks de waarschuwingen van de ombudsman en de publieke verklaring van de gemeenschap waarin het oplaaiende geweld werd veroordeeld, werden op de ochtend van 15 juli 2019 9 mensen gearresteerd door leger en politie. Gemeenschapsleden verklaren dat het optreden van de agenten zeer gewelddadig was. Ze schoten om zich heen , trapten deuren in en beschadigden huizen. Ze sleepten mensen naar buiten in het zicht van aanwezige kinderen. De arrestanten kregen geen gelegenheid zich aan te kleden of iets aan hun voeten te doen. De gemeenschap wendde zich tot de militaire basis waar de arrestanten werden vastgehouden en het leger antwoordde met traangas.


Teken deze petitie om direct aandacht te vragen voor de extreem gevaarlijke situatie in Micohumado, te vragen om de suggesties van de ombudsman uit te voeren en te verzoeken de arrestanten een eerlijk proces te geven. Uw handtekening helpt ons de stemmen van de gemeenschap Micoahumado te versterken!

 

Dit bericht maakt deel uit van de nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams -Nederland. Alle berichten ontvangen? Schrijf u in voor deze nieuwsbrief of lees hier de laatste editie.

http://cpt-nl.org/blog/teken-de-petitie-voor-micohumado/