Vredesduif met olijftak in snavel.

Bedrijvendagen TU Delft

19-2-2018 Op dinsdag 20 februari organiseert InEUmanity NL een picketline bij de Delftse Bedrijvendagen op de Technische Universiteit (TU) Delft. Beide bedrijven verdienen veel geld aan grensbewakingssystemen om vluchtelingen tegen te houden.

 

Op dinsdag 20 februari organiseert InEUmanity NL een picketline bij de Delftse Bedrijvendagen op de Technische Universiteit (TU) Delft, vanaf 13.30 uur bij het TU Delft Aula Conference Center (Mekelweg 5). Met het protest met spandoeken en flyers keert de groep zich tegen de deelname van wapenbedrijven Airbus en Thales aan deze bedrijvendagen. Beide bedrijven verdienen goed geld aan de voortdurende vluchtelingentragedie aan en voorbij de Europese grenzen. Eerst verkopen zij wapens waarmee vluchtoorzaken, zoals oorlog en repressie, gevoed worden; daarna verdienen ze aan het tegenhouden van vluchtelingen door materieel voor
grensbewaking te leveren.

á

Airbus en Thales presenteren zich op de Bedrijvendagen als aantrekkelijke toekomstige werkgevers voor de Delftse studenten, maar verzwijgen liever dat zij hun geld mede verdienen aan de ellende en wanhoop van vluchtelingen. Op de internationale grensbewakingsmarkt zijn helikopters en grensbewakingssystemen van Airbus en radar en elektronische ID-managementtoepassingen van Thales vooraanstaande producten. De bedrijven verdienen niet alleen aan grensbewaking, maar weten ook grote invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van het Europees grensbeleid, door intensieve en succesvolle lobby. Militarisering van de grenzen leidt tot meer slachtoffers, onder meer doordat vluchtelingen gedwongen worden gevaarlijkere routes te kiezen.

á

De aanwezigheid van Airbus en Thales op de TU Delft beperkt zich niet tot de Bedrijvendagen. Thales heeft een Research & Development afdeling voor radartechnologie- en systemen in Delft, die nauw samenwerkt met de universiteit. Airbus heeft een langlopende relatie met TU Delft, met onder meer samenwerking in de ontwikkeling van composieten voor (militaire) luchtvaartuigen. In 2016 organiseerde Airbus een 'Airnovation Summer Academy' op de universiteit in Delft om de banden te versterken.

á

Met de picketline wil InEUmanity NL protesteren tegen de samenwerking tussen universiteiten en wapenbedrijven als Airbus en Thales. Er worden flyers uitgedeeld om studenten die de Bedrijvendagen bezoeken op de hoogte te stellen van de praktijken van deze bedrijven en op te roepen hen links te laten liggen.

á

Het protest bij de bedrijvendagen maakt onderdeel uit van de campagne 'Stop the War on Migrants', die zich richt tegen de militarisering van grensbewaking door de EU, en de bedrijven die dit beleid be´nvloeden en ervan profiteren. InEUmanity NL vindt dat het Europese migratiebeleid volledig op de schop moet. Geen grensbewaking, detentie en deportaties, maar veilige vluchtroutes, goede opvang en het werken aan het wegnemen van vluchtoorzaken. Voor open grenzen en vrijheid van beweging voor iedereen. Solidariteit met vluchtelingen en migranten!

á

Meer info

Bron: Persbericht InEUmanity NL