Vredesduif met olijftak in snavel.

militaire inlichtingen

3-2-2018 Op donderdag 8 februari 2018 zal vanaf 19.30 uur in het Auditorium van Concordia aan de Langestraat 56 in Enschede dr. Cees Wiebes spreken over "Nederland en militaire inlichtingen". Dat doet hij op de tweede van drie bijeenkomsten die Enschede voor Vrede deze winter organiseert met het oog op het referendum op 21 maart a.s. over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten.

 

Nederland speelt, onder andere met het militair antennepark in Eibergen, een belangrijke rol in het internationale inlichtingenwerk dat steeds belangrijker wordt in de moderne oorlogvoering. Telefoongesprekken en andere communicatie van "de vijand" wordt afgeluisterd, verwerkt en doorgegeven aan bondgenoten waardoor Nederland bijna aan tafel zit bij de Amerikanen, Britten, Canadezen, AustraliŽrs en Nieuw-Zeelanders: de zogenaamde Five Eyes landen met de meest actieve en samenwerkende inlichtingen en veiligheidsdiensten.

Dr. Cees Wiebes is als politicoloog uitgegroeid tot een van Nederlands grootste deskundigen op het gebied van inlichtingendiensten. Hij was lang universitair docent Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en schreef meer dan twintig boeken, waaronder "Villa Maarheze" en een recent boek over de (mislukte) geheime operaties van de toenmalige BVD in de Oostbloklanden in de jaren '50. Tot 2013 werkte hij bij de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Thans is hij senior research fellow bij Ad de Jonge Centrum voor inlichtingen- en veiligheidsstudies van de UvA.

www.enschedevoorvrede.nl