Vredesduif met olijftak in snavel.

Killer Robots

24-3-2016 Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, zo ook de militaire technologie. Met de steeds verder toenemende autonomie van wapensystemen komt een verontrustende ontwikkeling in zicht: de zogenaamde Killer Robots oftewel volledig autonome wapens. Dit zijn wapens die in staat zijn om zonder menselijke controle doelen te selecteren en aan te vallen.

 

Deze ontwikkeling roept verschillende vragen op. Wat zijn die killer robots precies? Kunnen deze wapens voldoen aan het internationaal humanitair recht? Ook roept deze ontwikkeling de nodige ethische en morele vragen op, bijvoorbeeld over wie er aansprakelijk is als er iets mis gaat en in hoeverre de drempel om oorlog te voeren verlaagd wordt. Tot hoe ver laten we nieuwe technologieŽn onze manier van oorlogsvoeren bepalen? Willen wij de beslissing over leven en dood overdragen aan machines? Wat verliezen we hiermee aan waardigheid en aan controle?

Is een verbod nog mogelijk, of zijn we al te laat?

Vredesorganisatie PAX organiseert hierover op 19 april een interactief debat in de Balie. U bent van harte welkom om het debat bij te wonen (gratis toegang). Verschillende nationale en internationale experts belichten vanuit hun vakgebied de laatste ontwikkelingen en gaan hierover met het publiek in gesprek.

Sprekers
- Jody Williams ontving in 1997 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar werk voor de International Campaign to Ban Landmines.

- Noel Sharkey is hoogleraar kunstmatige intelligentie en robotica aan Sheffield University en regelmatig te gast bij de BBC.

- Peter Asaro is professor ethiek en technologie aan de New School in New York.

- Stephen Goose is directeur van de Arms Division bij Human Rights Watch.

- Miriam Struyk is programmaleider Killer Robots bij PAX.

Over het programma
Datum: Dinsdag 19 april
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Start: inloop 19.30, 20.00 start programma
Einde: 21.30
Voertaal: Engels
Entree: Gratis, aanmelden verplicht via: https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/killing-without-a-heart/

24-3-2016