Vredesduif met olijftak in snavel.

Killer robots

1-5-2013 Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op zogeheten killer robots, om te voorkomen dat deze nog gevaarlijkere opvolgers van bewapende drones ooit het levenslicht zien. Dat is de boodschap van de mede door IKV Pax Christi opgezette internationale campagne Stop Killer Robots, die 23 april officieel van start is gegaan.

 

Killer robots zijn volledig autonome wapens die zelf hun doel uitzoeken en beslissen of ze dit doel uitschakelen of niet. Daarmee verschillen ze fundamenteel van bewapende drones waarbij, zij het op grote afstand, nog altijd de mens deze beslissingen neemt. En daarin schuilt nu precies het gevaar, zegt Miriam Struyk van vredesorganisatie IKV Pax Christi. "Beslissingen over leven en dood mogen niet in handen van machines worden gelegd. Robots kunnen geen onderscheid maken tussen soldaten en burgers, wat ze strijdig maakt met het internationaal humanitair recht. Bovendien is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de daden van deze autonome wapens en daarmee voor het beschermen van burgers tegen aanvallen ervan."

Voorlopers
Killer robots bestaan nog niet, maar de vergaande technologische ontwikkelingen op het gebied van robots maken een preventief verbod noodzakelijk, stellen de negen organisaties achter de campagne Stop Killer Robots. Naast IKV Pax Christi is dat onder andere Human Rights Watch. Voorlopers van autonome wapens, zoals bijvoorbeeld automatische† afweersystemen die voorgeprogrammeerd zijn om zelf bepaalde aanvallen te detecteren en hierop automatisch te reageren, zijn inmiddels gemeengoed bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Duitsland en IsraŽl. Het Nederlandse bedrijf Thales verkocht haar automatische† verdedigingssysteem Goalkeeper aan onder meer Engeland, Zuid-Korea, Chili en BelgiŽ. Bij dergelijke systemen is er nog steeds sprake van menselijke controle en invloed. Maar wat als dit nu niet meer het geval is?

Miriam Struyk: "De geschiedenis leert ons dat we vaak te laat zijn om gevaarlijke gevolgen van nieuwe technologie in te dammen, zoals bij de atoombom. Deze keer zijn we er hopelijk op tijd bij met onze campagne. Nu hebben we nog de kans om de ontwikkeling richting autonome wapens een halt toe te roepen."

Nederlandse positie

De campagne Stop Killer Robots roept op tot een internationaal verbod op de ontwikkeling, productie en het gebruik van autonome wapens. Daarnaast pleit zij voor nationale wetgeving. Miriam Struyk: "In de VS bestaat al beleid dat stelt dat, voor de komende tien jaar, ontwikkeling en gebruik van volledig† autonome wapens voor dodelijke geweld niet gewenst zijn. Dit beleid is niet ideaal, maar het is wel een stap in de goede richting. Het feit dat dergelijke beleidsstukken worden ontwikkeld, geeft tevens aan dat dit soort wapens allang niet meer slechts science fiction zijn." IKV Pax Christi roept de Nederlandse regering op om zich ook te buigen over deze nieuwe ontwikkeling en om het standpunt in te nemen dat zij geen toekomst ziet voor wapens zonder menselijke controle.

Meer info.

1-5-2013