Vredesduif met olijftak in snavel.

Militarisering EU ruimtevaart

1-12-2008 Voor het eerst is de European Defence Agency officieel betrokken bij het Europese ruimtevaartprogramma. Daarmee wordt een verontrustende stap gezet in richting van militarisering van dit programma.

 

'Met het besluit om het EDA als partner op te nemen in het ruimtevaartprogramma van de European Space Agency heeft de ESA-ministerraad een belangrijke stap gezet in het proces om van de ruimte een Europese defensieprioriteit te maken,' zegt Frank Slijper, de auteur van 'From Mars to Venus: the European Unionīs steps towards the militarisation of space' een nieuw rapport van het Transnational Institute en de Campagne tegen de Wapenhandel.

De ESA-ministerraad benadrukte 'dat het essentieel is om in toenemende mate een synergie te ontwikkelen met de veiligheids- en defensiesector'.

'Dit is een ander verontrustend aspect van de sterke en groeiende verbindingen tussen de industrie en de beleidsmakers in Brussel waar het gaat om de defensiepolitiek' zegt Slijper. 'Dit maakt democratische besluitvorming tot een farce en kan het vertrouwen van het publiek in de Europese ruimtevaart ondermijnen.'

From Venus to Mars is te downloaden:
www.vredesmuseum.nl/download/venus_to_mars.pdf (2,5 MB).+

Bron: Campagne tegen de Wapenhandel