Vredesduif met olijftak in snavel.

Opstand in de Sahara

5-11-2010 Een nieuw en ongekend fenomeen vindt plaats in het door Marokko bezette deel van de Westelijke Sahara: meer dan 12.000 Saharaanse mannen, vrouwen en kinderen zijn letterlijk de steden uitgelopen om hun tenten op te zetten buiten de steden El Aaiun, Smara, Dahkla en Boujdour.

 

De volksverhuizing, die voortdurend verandert en waarbij ook auto's worden gebruikt, is een nieuwe manier om te protesteren tegen de onhoudbare politieke en sociaal-economische situatie van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, die zich het slachtoffer voelen van onderdrukking, achterstelling en discriminatie in allerlei vormen. Saharanen in het bezette gebied voelen zich als een derde klasse burgers in hun eigen land. Zij zijn getuige van de plundering van hun natuurlijke rijkdommen, zonder dat zij enig voordeel halen uit de illegale exploitatie. Dit heeft, samen met de categorische weigering van Marokko om een vrij en eerlijk referendum door de VN te laten organiseren over de toekomst, geleid tot de enorme golven van protest die nu plaatsvinden.

De Marokkaanse reactie is militair van aard en zeer gewelddadig. De protestkampementen worden omsingeld en geblokkeerd door het Marokkaanse leger, de politie en gendarmes. De kleinere kampen worden opgebroken. Bij de grotere wordt de levering van water en voedsel belemmerd. Er wordt zwaar geweld gebruikt. Er vallen slachtoffers, en een 14-jarige jongen is gedood. Marokko blokkeert de toegang voor journalisten in het gebied. De Arabische TV zender Al Jazeera is het land uitgezet omdat zij over de Westelijke Sahara berichtten.

Op 3 november heeft het Marokkaanse leger een ultimatum gezonden naar de stamhoofden van de uitgetreden Saharanen. Zij voeren bovendien grotere legerconcentraties rond de kampen aan en hebben daarbij meer dan honderd ambulancewagens aangevoerd om de te verwachten doden en gewonden af te kunnen voeren. Te verwachten is dat het tot massale bestormingen en slachtpartijen zal komen.

In de Nederlandse pers wordt alleen geschreven over de problemen van Al Jazeera en niet over de problemen van de Saharanen. In Nederland wordt geen nieuws verstrekt over de Saharaanse opstand. Op ditzelfde moment is de enorme vistrawler 'Willem van der Zwan' voor de kust van Dahkla de vis die aan het Saharaanse volk toebehoort aan het roven!

Hoewel Marokko op alle mogelijke manieren ontkent dat er problemen zijn in de Westelijke Sahara komt dat toch naar buiten. De Amerikaanse ambassade in Rabat heeft het bericht van de Associated Press bevestigd dat de 14-jarige jongen door Marokkaanse troepen is doodgeschoten. Amnesty International roept op tot een onderzoek naar het voorval.

Door de blokkade beginnen zich in de kampen gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Het Polisario Front vreest dat de situatie zich tot een crisis ontwikkeld die tot een echte humanitaire tragedie kan leiden met onvoorspelbare gevolgen.+

Bron: Indymedia, www.saharathawra.com