Vredesduif met olijftak in snavel.

Wapenexport naar Saoedi-ArabiŽ

14-12-2018 Na Denemarken en Duitsland stop nu ook Nederland helemaal met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabie en ook met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die oorlog voeren in Jemen. Dat is goed nieuws voor de mensen in Jemen, en is mede te danken aan de acties voor een wapenembargo.

 

Bij monde van minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking liet de regering weten dat Nederland geen wapens meer levert aan Saudi-Arabie en ook niet meer aan twee andere belangrijke partijen in de oorlog in Jemen, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Eindelijk gloort er hoop voor de bevolking in Jemen.Op dit moment vinden in Zweden onderhandelingen plaats en het lijkt erop dat de belangrijkste haven weer opengaat. Dan kan er weer voedsel, brandstof en medicijnen aangevoerd worden.

Al in 2015, vlak na het uitbreken van de burgeroorlog, stelde de Verenigde Naties een wapenembargo in tegen de opstandige Houthi's. De regering van Jemen en vooral hun bondgenoten Saoedi-Arabie, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten konden echter voor miljoenen aan wapens blijven kopen in Europa en de Verenigde Staten.

Stop Wapenhandel heeft vanaf het begin actie gevoerd voor een wapenboycot van alle strijdende partijen. In 2016 publiceerden ze onderzoek naar door Nederland geleverde wapens in de Jemen-oorlog. Recent nog namen ze het initiatief voor een brief aan het parlement met verschillende organisaties, en begonnen we een handtekeningenactie.

Bron: Stop Wapenhandel