Vredesduif met olijftak in snavel.

Schoolrapport Hebron

30-9-2019 Christian Peacemaker Teams in Hebron staat al lang scholieren bij in hun inspanningen om onderwijs te kunnen genieten. De moeilijkheden die zij hierbij tegenkomen zijn weergegeven in het (Engelstalige) schoolrapport

 

Een jonge Palestijn vertelde CPT: "Iedere ochtend vraag ik me af wat ik vandaag kan doen om een goede dag te hebben. Na een tijdje vond ik het antwoord; voor mij is het volgen van onderwijs de manier om het gevoel te hebben dat ik vooruit kom in het leven."

"Zodra we een hard geluid horen, zoals het ontploffen van een traangasgranaat, blijven de vragen komen. We vragen aan de leraar of er soldaten bij de school zijn, we blijven ons afvragen of het echt traangas was, en hoe we dan weer thuis kunnen komen na school. …ťn keer kwam het traangas de school in - we moesten vluchten door de ramen. Het is voor ons onmogelijk ons echt te concentreren op wat de meester vertelt."
- Ali, 13 jaar.

Vanwege de grote waarde van onderwijs voor Palestijnen en uiteraard het mensenrecht om daar toegang toe te hebben, is een van de vaste activiteiten van het CPT-team in Palestina om scholieren en docenten bij te staan en de mensenrechtenschendingen die zij moeten doorstaan om in Hebron onderwijs te genieten te monitoren. Constante militaire patrouilles, vele checkpoints en het gedrag van de kolonisten in de oude stad van Hebron veroorzaken veel inbreuken op het recht op onderwijs. De teamleden in Hebron leggen deze gebeurtenissen vast, ter ondersteuning van de Palestijnse inspanningen om zich geweldloos te verzetten teggen de bezetting en vast te houden aan hun rechten, waardigheid en vrijheid.

Tijdens een interview bij een van de scholen in Hebron, vertelden de leraren over de moeilijkheden voor hun leerlingen om onderwijs te volgen; constant slaaptekort, gebrek aan zelfvertrouwen en concentratieproblemen zijn gevolgen van de situatie waarin zij naar school gaan. Dit rapport (engelstalig) geeft de omstandigheden voor scholieren en docenten in het eerste semester van 2019 (januari tot en met mei) weer.

7 mei, Salaymeh Checkpoint 160
Minderjarigen gearresteerd: 1

Bij het uitgaan van de school hielden IsraŽlische soldaten de 15 jarige Wisam vast achter het hek van Checkpoint Salaymeh. Een aantal van zijn familieleden verzamelden zich in de buurt, maar de soldaten duwden hen weg. Na 20 minuten werd Wisam gehandboeid afgevoerd in een legervoertuig.

http://cpt-nl.org/blog/schoolrapport-hebron-1e-semester-2019/