Vredesduif met olijftak in snavel.

Gevangenen voor de vrede!

18-12-2015 Ieder jaar in december worden er brieven en kaarten geschreven aan "Gevangenen voor de Vrede". War Resisters's International en de lidorganisaties, waaronder de Nederlandse Vredesbeweging Pais, roepen daartoe op. Zie het nummer van VredesMagazine dat één dezer dagen verschijnt. Dit jaar organiseert Pais in Amsterdam een schrijfavond, waarvoor ieder die wil meedoen welkom is.

 

Gevangenen voor de Vrede zijn vele mensen die ervoor gekozen hebben niet mee te werken in een misdadig systeem van militaire en politieke macht waarvoor zij geen verantwoordelijkheid wensen te dragen. Zij tekenen protest aan, voeren actie, en weigeren dienst. Dat heeft voor hen een gevangenisstraf tot gevolg gehad. Bovendien zijn er nog veel landen waar het door de Verenigde Naties vastgestelde recht op gewetensbezwaar voor militaire dienst niet wordt erkend. Ook alternatieve dienst is er niet mogelijk. Er zijn ook landen waar de repressie voor hen die zich niet verenigen met het heersende regime zeer groot en gewelddadig is.

 

Het zijn deze gevangenen die uit solidariteit gesteund worden en met brieven en kaarten een hart onder de riem gestoken wordt. Het schrijven behoeft enige instructie wat en hoe er geschreven kan worden. Het is ook aardig daarover net elkaar van gedachten te wisselen. Dat kan op de schrijfavond. De lijst met namen en adressen zal er zijn. Eventueel kan je een Notebook of Pad meenemen, een printer is aanwezig.

 

Tussendoor zal Frank Feiner vertellen van het bezoek dat hij onlangs bracht aan Sungmin Kim in de gevangenis in Seoul die net als 700 andere Zuid Koreanen een straf van 18 maanden wegens gewetensbezwaar moet uitzitten. Sungmin was bijna aan het einde van zijn gevangenisstraf en is op 28 oktober vrijgekomen. Als het wil lukken hebben we dinsdag kontakt met hem via Skype.

 

Beschouw de Gevangenen voor de Vrede als deeluitmakend van jouw familie van vredesactivisten en schrijf hen een brief of kaart aanstaande dinsdag. Meld per sms dat je komt 0624 783 683 zodat we eea kunnen voorbereiden. We komen bijeen op Pontanusstraat 22 in de Dapperbuurt, tamelijk dichtbij het Muiderpoortstation.

 

Aansluitend is er tot 21.30 uur een brainstorming over hoe we in Nederland dienstweigeraars in deze landen (en eventueel hun organisaties) kunnen steunen.

Vredesbeweging Pais / Frank Feiner