Vredesduif met olijftak in snavel.

700.000 mensen ondervoed

21-3-2024 In Soedan vechten het leger onder leiding van Burhan en de Rapid Support Forces onder leiding van Hemedti om de controle over de grondstoffen van het land. Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten financieren beide legers. Daarnaast financieren beide legers hun wapenaankopen op de internationale markt met het exploiteren van grondstoffen, zoals olie, diamanten en goud en andere metalen.

 

VN Veiligheidsraad
Deze week sprak de VN Veiligheidsraad over de oorlog om grondstoffen in Soedan. De oorlog leidt tot voedselonzekerheid voor 18 miljoen Soedanezen, meer dan een derde van de bevolking. De graanproductie is het afgelopen jaar door de oorlog gehalveerd.

á

Op dit moment zijn 700.000 mensen in Soedan ondervoed. Artsen Zonder Grenzen verwacht dat de komende weken en maanden zo'n 200.000 kinderen zullen overlijden door ondervoeding.

á

'Als we willen voorkomen dat Soedan de grootste hongercrisis ter wereld wordt, zijn geco÷rdineerde inspanningen en gezamenlijke diplomatie urgent en van cruciaal belang. We hebben alle partijen nodig om onbeperkte toegang over de grenzen en conflictlijnen heen te bieden', aldus Carl Skau van het VN Wereld Voedsel Programma.

Bron: Verenigde Naties