Vredesduif met olijftak in snavel.

Burgerinspectie in Valencia

9-12-2009 Op 28 november zijn 15 antimilitaristen het NAVO-hoofdkwartier Bétera in Valencia (Spanje) binnengeraakt. De actie maakte deel uit van een landelijke burgerinspectie die over heel Spanje werd gehouden, in Sevilla, Alicante, Murcia, Jaèn, Barcelona, Madrid, Pamplona and Segovia,

 

De actie, waabij de oorlogsvoorbereiding tegen Afghanistan aan de kaak werd gesteld, werd georganiseerd door het Antimilitaristisch Alternatief - de Beweging van Gewetensbezwaarde Dienstweigeraars. Aan deze inspecties ging een mars door de stad vooraf, waarin de bevolking werd opgeroepen zich te verzetten tegen de oorlog. In Spanje is namelijk 60% van de bevolking tegen de oorlog in Afghanistan. De leuze van de demonstratie was 'Weg uit Afghanistan - Overal weg!' De Bétera-kazerne is echter vanaf 2011 de door de NAVO aangewezen kazerne vanwaar de Spaanse troepen zullen worden uitgezonden.

In Valencia waren ongeveer 100 antimilitaristen bijeengekomen uit Bilbao, Salamanca, Elche, Alicante, Zaragoza, Madrid, Barcelona en de stad zelf. Na een half uur demonstreren kwamen zij bij het kazerneterrein, waar de weg zich splitste. Ook al stond er aan beide kanten politie om de toegang af te schermen, door in kleine groepen om het terrein heen te lopen schiepen de demonstranten ruimte en kregen 15 personen de kans om - vlak bij de hoofdingang en bij de startplaats van de helikopters - ongehinderd over de hekken te klimmen. Op het terrein wisten drie groepen bijeen te komen en een spandoek uit te vouwen met de leuze 'gebruik de defensiebegroting voor sociale zaken'. Buiten het hek stonden de andere demonstranten de tijdelijke bezetters toe te juichen, die na enkele minuten door de politie en de militaire leiding werden opgepakt. Ook de andere actievoerders werden gesommeerd zich te identificeren en met militaire wagens afgevoerd. Na een half uur werd iedereen echter vrijgelaten en kon men na een mars naar het stadspark de actie afsluiten met een paellamaaltijd.

Foto’s en Spaanse tekst: www.antimilitaristas.org/spip.php?article4365.+

Uit: a-infos 9 december 2009