Vredesduif met olijftak in snavel.

Stedenband Amsterdam-Tel Aviv

16-6-2015 Het plan van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv is terug op de agenda, en blijkt al zo goed als rond. Tegenstanders antwoorden met een petitie en een demonstratie.

 

Hoewel het voornemen vorig jaar van de gemeentelijke agenda leek afgevoerd, blijkt Amsterdam vast van plan een stedenband aan te gaan met Tel Aviv. Sterker nog, achter de schermen is er dit jaar hard aan gewerkt en inmiddels is de zaak zo goed als rond, meldde Het Parool zaterdag jl. B&W is akkoord en in september gaat burgemeester Van der Laan naar Tel Aviv om de samenwerking te beklinken. Er is nog n stap te zetten: donderdag a.s. moet de gemeenteraad instemmen met het plan. Dat lijkt een formaliteit te worden: slechts de SP-fractie wil een enkele kritische kanttekening plaatsen. Eerdere bezwaren zijn ingeslikt dankzij een goedmakertje van B&W: een voorgenomen 'samenwerkingsverband' (geen stedenband) met Ramallah, zetel van de Palestijnse Autoriteit.

Gezien Israls wrede Palestina-politiek behoeft het geen betoog wat een gotspe het voornemen is, en het stuit buiten het Amsterdamse stadhuis dan ook op fel protest. Dat protest is broodnodig om B&W en de gemeenteraad op de valreep op andere gedachten te brengen. Mocht je de bezwaren tegen de stedenband delen, dan kun je op verschilldende manieren je stem laten horen.

Teken de petitie: Geen Amsterdamse stedenband met Tel Aviv

De petitie 'Geen stedenband Amsterdam - Tel Aviv!' staat hier.

Mail de raadsleden

Hoe vaker de raadsleden persoonlijk worden aangesproken, hoe beter. Mailadressen van de fracties en de raadsleden staan hier.

Demonstreer donderdag a.s. mee

Voorafgaand aan de raadsvergadering vindt er donderdag a.s. (18 juni) vanaf 18.30 uur een demonstratie plaats bij het Amsterdamse stadhuis. Zie ook de Facebook-pagina over de demonstratie.

Meer informatie over de stedenband en de bezwaren daartegen kun je hier en hier vinden.

16-6-2015