Vredesduif met olijftak in snavel.

Amsterdam voor Palestina

7-9-2015 Activisten hebben een Palestijnse vlag aan de voorgevel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gehangen. Ze protesteerden hiermee tegen het bezoek dat burgemeester Eberhard van der Laan aan Tel Aviv brengt om samenwerking te onderzoeken. Eerder dit jaar kon Van der Laan geen meerderheid vinden in de Amsterdamse gemeenteraad voor een stedenband met Tel Aviv.

 

Volgens de activisten is samenwerking met Tel Aviv niet wenselijk vanwege de IsraŽlische bezetting van Palestina. Palestijnse inwoners van Tel Aviv worden bovendien stelselmatig achtergesteld middels meer dan vijftig discriminerende wetten. Max van Lingen zei namens Amsterdam voor Palestina: 'Er wordt gedaan alsof Tel Aviv een vrijzinnig eiland binnen IsraŽl is, terwijl de stad juist het hart vormt van de staat IsraŽl. Zo is het hoofdkwartier van het IsraŽlische leger er gevestigd. Ook is de zogenaamde start-up community in en om Tel Aviv, waar Amsterdam graag mee samen wil werken, door en door verweven met de IsraŽlische oorlogsindustrie. Een dergelijke samenwerking moet je niet willen.'

Amsterdam voor Palestina is een coalitie van organisaties die zich inzetten voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen. Zij hebben de handen ineengeslagen om de plannen voor samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv tegen te houden. Burgemeester Van der Laan doet op 30 september verslag van zijn reis aan de gemeenteraad. Op zaterdag 26 september organiseert de coalitie een demonstratie tegen de de plannen voor samenwerking met Tel Aviv.

Meer info

7-9-2015