Vredesduif met olijftak in snavel.

Stripverhaal geweldloosheid

15-2-2011 In het centrum van de inspirerende revolutie in Egypte bevindt zich een gemeenschap van jonge bloggers. Deze activisten bouwen voort op een verhaal over geweldloze verandering die ze al maanden en jaren aan het verspreiden zijn.

 

En van de sleutelfiguren onder deze bloggers is Dalia Ziada, de directeur Noord-Afrika van het Amerikaans Islamitisch Congres. Zij stond in 2009 zowel in het tijdschrift Time als in het History News Network (HNN) vanwege haar werkzaamheden om een democratische stem in haar regio mee te helpen ontwikkelen.

In beide artikelen wordt Ziada's vertaling van het stripverhaal "Martin Luther King en het verhaal van Montgomery" in het Arabisch benadrukt. In het artikel "A Quiet Revolution Grows in the Muslim World" ('In de islamitische wereld groeit een stille revolutie') schrijft Time-journalist Rob Wright:

Ze strijd nu voor alles van vrijheid van meningsuiting tot vrouwenrechten en politieke gevangenen. Om burgerlijke ongehoorzaamheid te bevorderen, vertaalde ze vorig jaar een stripverhaal over Martin Luther King in het Arabisch en verspreidde 2000 exemplaren van Marokko tot Jemen.

In het artikel "Can a Comic Book About MLK Change the Middle East (At Least a Little)?" ('Kan een stripverhaal over Martin Luther King het Midden-Oosten (al was het maar een beetje) veranderen?') lijkt HNN-medewerkster Noah Mendel de huidige gebeurtenissen in de Arabische wereld al een beetje te voorzien:

Het verspreiden van de boodschap van geweldloos verzet in het gehele Midden-Oosten is uiteindelijke slechts een middel voor Ziada en de rest van het Amerikaans Islamitisch Congres; het doel is om tot actie te inspireren. "Ik hoop dat de Arabische lezers de belangrijkste boodschap tot zich zullen nemen van dit stripverhaal over Martin Luther King: verandering is niet onmogelijk. Het is geen tijd om blindelings onze spierkracht te gebruiken. Laten we proberen ons verstand te gebruiken op vernieuwende, creatieve manieren om de politici onder druk te zetten en een einde te maken aan de dictatuur, de tirannie en de onderdrukking die tegen ons gericht is."

Gegeven de gewelddadige reactie van de Egyptische regering en haar supporters tegen Egyptische demonstranten en buitenlandse journalisten, is het commitment van Ziada en anderen om zich op geweldloze acties toe te leggen van groot belang geweest.

Het stripverhaal over Martin Luther King is eind jaren '50, kort na de Montgomery Bus Boycot, uitgegeven door de Fellowship of Reconciliation, de Amerikaanse zusterorganisatie van Kerk en Vrede binnen de International Fellowship of Reconciliation.

De Fellowship of Reconciliation publiceerde dit boek in het Engels en in het Spaans. Het vervuld de organisatie met trots dat dit werk inmiddels in het Arabisch is vertaald (en overigens ook in het Vietnamees en Koreaans) om de ideen van Martin Luther King over geweldloos verzet tegen onderdrukking verder te verspreiden. Voortgaand op deze lijn roept de Fellowship of Reconciliation iedereen in Egypte en de rest van het Midden-Oosten op om geweldloze oplossingen te vinden voor de politieke, economische en sociale conflicten die daar op dit moment centraal staan.

Het oorspronkelijke stripboek is allang uitverkocht, maar de Fellowship of Reconciliation overweegt een (elektronische) heruitgave.+

Jan Schaake