Vredesduif met olijftak in snavel.

Post-conflict relaties

15-8-2013 Het Studium Generale van de Universiteit Utrecht organiseert op 1 oktober een gesprek met experts op het gebied van post-conflictsituaties.
Hoe bouw je na een conflict weer vrede en vertrouwen op tussen mensen? Welke rol hebben vergelding, waarheid en vergeving bij dit proces?

 

De lezing en het aansluitende debat vinden plaats in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht, van 20:00 tot 22:00 uur.†Entree gratis.

Onderwerp is schuld, boete en verzoening.

Soms lopen conflicten zo uit de hand dat groepen tegenover elkaar komen te staan in een gewapende strijd. De vlam kan plotseling in de pan slaan, zoals in JoegoslaviŽ en Rwanda waar buren en vrienden in korte tijd in vijanden veranderden. Hetzelfde gebeurt nu in SyriŽ. De weg terug naar vrede is dan niet makkelijk. Want hoe herenig je mensen die elkaar kort daarvoor nog naar het leven stonden?

Ons rechtsgevoel wil dat de verantwoordelijken gestraft worden, daarom is er het Internationaal Strafhof. In veel conflicten is het aantal daders groot en zijn daders tegelijk slachtoffer. In Zuid-Afrika onderdrukte het apartheidsregime de zwarte bevolking decennia lang. Hoe dan verder? Soms is gehoord worden zoals door waarheidscommissies belangrijker dan vergelding.

Na een inleiding van prof. dr. Beatrice de Graaf (Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, UL) kun je aan verschillende tafels discussiŽren over schuld, boete en verzoening onder leiding van onder andere prof. dr. Rosemarie Buikema (Media en Cultuurwetenschappen, UU), prof. dr. Micha de Winter (Pedagogiek, UU) en Lia van Broekhoven (Cordaid). Op het podium gaan de experts aan het eind van de avond met elkaar en de zaal in gesprek.

Meer informatie op de site van het Studium Generale www.sg.uu.nl/programma/najaar-2013/na-het-conflict

Persbericht van Studium Generale van de Universiteit Utrecht