Vredesduif met olijftak in snavel.

De wapens neer!

11-11-2019 130 jaar geleden schreef Bertha von Suttner de anti-oorlogsroman "De Wapens neer!", die toen al grote indruk maakte. Op Internationale Vredesdag, 21 September 2019, werd een moderne Nederlandse vertaling van dit boek in het Vredespaleis aangeboden aan de UNESCO-voorzitter Kathleen Ferrier en een kleine 70 crowd funders.

 

Martha Althaus is een Weense aristocrate die eind negentiende eeuw alles lijkt te hebben: geld, macht en liefde, maar zij verliest tot tweemaal toe een echtgenoot aan de oorlog. Daarmee wordt haar levensgeschiedenis een aanklacht tegen de zinloosheid van de gewapende strijd.

Bertha von Suttners roman sloeg 130 jaar geleden in als een bom: ze verwoordt hoe oorlog niet alleen een hele samenleving maar ook het familieleven verwoest. Binnen enkele jaren werd het boek vertaald in 26 talen en heeft het mensen uit de hele wereld ertoe bewogen zich in te zetten voor vrede. Zo behoorde de Russische tsaar Nicolaas II tot de lezers en hij heeft zich door haar boek laten inspireren om in 1899 een vredesconferentie te organiseren waarmee hij geschiedenis schreef.

Het verhaal over een sterke vrouw in de negentiende eeuw, die vier oorlogen overleeft en op een levendige manier over haar worstelingen en verdriet vertelt, groeide uit tot een indrukwekkend manifest tegen de oorlog.

'Ik wilde de Vredesbeweging helpen, en hoe zou dat beter kunnen dan door een boek te schrijven waarin deze ideeŽn naar voren komen? Volgens mij kan dat het beste in de vorm van een verhaal.' - Bertha von Suttner

De vertaling is van Lilian Caris en Iris van der Blom; de uitgeverij is Orlando (genoemd naar Virginia Woolf's "Orlando"). Eindelijk is het boek weer verkrijgbaar dankzij de initiatiefnemers van de Vredespaleis Bibliotheek, het bezoekerscentrum en de Oostenrijkse Ambassade.

De nieuwe vertaling van "De wapens neer!" is verkrijgbaar in de boekhandel en bij het Vredespaleis. ISBN 978 9493 08115 4 Prijs: 24,50

Fragment uit het boek

Het Bertha von Suttner Vredesinstituut biedt aan boek- en leesclubs aan om een inleiding over de schrijfster Bertha van Suttner te geven. Info: friendsofbertha@gmail.com

11-11-2019